Hej bloggen och du som läser den. Förlåt för att jag försummat dig på senare tid trots att du är något av det käraste jag har. Men jag har för tillfället många olika jobbhattar på mig och så här i september händer det mycket på alla håll och kanter. Måndag till onsdag är jag PR- och varumärkesstrateg. Torsdag och fredag är jag “krögare”. Däremellan är jag kokboksförfattare, föreläsare, bloggare och Instagrammare som jobbar med att komma på nya idéer, recept och att marknadsföra mig själv och min bok. När det blir tajt med tiden får man helt enkelt prioritera jobben där det tickar in pengar.
Ett grundrecept med utrymme för variation
Nu är jag här och vill säga att ni måste göra Daal. I första hand för att det är jäkligt gott och i andra hand för att det är billigt och bra käk. Jag gör en ganska stor omgång på en bas och sen har jag kommit på att jag kan variera den under veckan genom att tillsätta olika grejer. Det kan vara potatis, sötpotatis, morötter, blomkål, spenat, svartkål, paneer, tofu, nötter, stekt ägg…
Här snackar vi både luncher och middagar.
Just idag rostade jag sötpotatis och blomkål i ugnen och blandade ner i en portion. Det funkade även med ungdomarna i huset, som vanligtvis är skeptiska till maträtter med ordet ”linser” i så därför fokuserade jag på sötpotatis istället.
Bröd med Naanfeeling
Vem älskar inte Naanbröd? Smörigt, sött och gott. Men såklart hade jag inte det hemma en vanlig vardag. Däremot hade jag lite pitabröd som kändes torrt och tråkigt så vad gör man? Jo, man smälter lite smör tillsammans med Nigellafrön och häller över det trista pitabrödet och vips har man det perfekta tillbehöret att gräva sin Daal med.
Du behöver det här till grundrecept för 4 portioner
- 2 1/2 dl linser
- 1 burk/tetra krossade tomater
- 1 burk/tetra (ca 400 ml) kokosmjölk
- 2 dl vatten
- 1 matsked riven, färsk ingefära
- 1 hackad gul lök ( eller vilken lök som helst)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili (eller chiliflakes)
- 1 tsk curry (stark eller mild beroende på person)
- Ca 1/2 tsk malen spiskummin
- 1 kanelstång
- 2 tsk fisksås
- juice från 1/2 lime
- Olja att steka i
- salt till smaksättning
Gör så här (basen)
- Hacka/riv lök, vitlök, ingefära.
- Hetta upp en stekpanna eller kastrull med höga kanter och lock och tillsätt 2 msk olja och stek löken tills den blivit lite genomskinlig.
- Tillsätt övriga kryddor, chilin delad i mitten och linserna. Stek ytterligare 1 minut
- Tillsätt vatten och låt det koka upp, sen tillsätter du tomaterna och kokosmjölken.
- Låt grytan stå och småputtra i ca 15 minuter. Vätskan ska ha absorberats om det behövs låt det puttra ett par min till.
- När linserna är klara smakar du av med salt och/eller fisksås och ev mer lime.
Variation
Härifrån kan man variera sin Daal ganska friskt. Addera mer kryddor och tillbehör. Vill du göra med sötpotatis och blomkål som jag så gör du så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Tärna sötpotatis och plocka några buketter från blomkålen. Häll över lite olja och salt och rosta sen i ugnen i 25-30 min. De ska gärna få mycket färg.
Blanda ner eller lägg på toppen av din färdiga Daal.
Lämna ett svar