Nu är det inte så här man ska inleda ett inlägg där man vill uppmuntra någon att laga en rätt man kommit på men ärligt talat så har jag allt annat än ett spontant förhållande till silken tofu. Jag älskar inte konsistensen och smaken är minst sagt anonym. Men ibland så får jag feeling och tänker att ska ge den en chans. Den här gången mest pga att någon hade köpt det istället för fast tofu och jag inte vill slänga den och jag måste säga att jag är nöjd med resultatet.
Värdigt sällskap för en klenis
Jag tänker så här. En ingrediens med både klen textur och smak ska matchas med sina motsatser. Så för att få textur blir det krispig gurka och för smak en het, fyllig chiliolja. Chilioljan har dessutom lite krisp i sig och är en av mina favoritgenvägar nämligen Lao Gan Ma Chili olja med svarta bönor. Den finns på min stora ICA butik men annars köper jag den på nätet, t.ex här eller i min asiatiska matbutik.
Jag hittade en påse snabbnudlar som valts bort 100 ggr pga att ingen gillar smaken på buljongen men nudlarna är det ju ingen smak på så nu rök den lilla buljongpåsen och jag kokade nudlarna i saltat vatten istället. Det kändes inte så svinnsmart men ändå bättre att nudlarna äts tänkte jag. Du kan såklart använda överblivet ris eller vilken sorts nudlar som helst till det här.
Gurkan har jag krossat och sen delat. Gillar den där ojämna ytan som suger upp såsen så mycket bättre. Men då så. Det här blev ett långt inlägg för snabblagad rätt. Så här gjorde jag!
Du behöver det här för 1 portion
- 100 g silken tofu
- ca 60 g nudlar
- 1/3 gurka
- 2 msk chiliolja
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk risvinäger
- 1 salladslök
- 1 tsk rostade sesamfrön (frivilligt)
Gör så här
Koka up saltat vatten till nudlarna och följ instruktionerna på förpackningen.
Blanda chiliolja, sesamolja och risvinäger i en skål och hetta upp i mikron eller i stekpanna/kastrull.
Krossa och dela gurkan och ta 1 msk av chili oljan och blanda med gurkan.
Bryt isär tofun och lägg ner den i den resterande oljan.
Skär salladslöken.
När nudlarna är klara lägger du upp dem i en skål och och sen toppar du med gurka, tofu och all olja.
Strö ut salladslöken (och ev sesamfrön) över allt och hugg in.
Lämna ett svar