• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Harissahet morotssoppa med ingefära

Harissahet morotssoppa med ingefära

Cina · september 21, 2022 · Leave a Comment

Ibland kan jag gå och fundera på ett recept i dagar och det känns så himla rätt. Då är det extra roligt när man får ställa sig och laga maten så håller man bara tummarna att det blir gott. Det här var ett sånt recept och alldeles otroligt lättlagat är det också.

Men för att man inte lika gärna ska kunna hälla sig soppan i en kopp får man se till att det händer något i varje tugga. Bara en sån sak som att det finns något att tugga på. Men även lite smak- och temperaturkontraster. Här står salta mandlar för tuggmotstånd och iskall, turkisk yoghurt för sensation i munnen. Du kan såklart ersätta mandel med t.ex. rostade pumpa- eller solroskärnor. Yoghurt mot crème fraiche osv…

Som alternativ till dill funkar persilja, och mynta. Jag älskar Harissa och skulle inte byta ut den men om du inte har det hemma så kan du få till hettan med stark ayvar, chiliflakes, Sriracha eller liknande. Tänker att lite citronzest säkert skulle lyfta soppan ytterligare men det får bli nästa gång.

Du behöver det här till 1 portion

  • 4 normalstora morötter
  • 1 tumnagelstor bit ingefära
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk harissa
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 dillstjälk
  • 1-2 msk turkisk yoghurt
  • ca 1 msk salta mandlar
  • 1/2 salladslök
  • 1 msk olivolja

Gör så här

Skala och skär moroten och ingefäran i centimetertjocka slantar och lägg i en kastrull som rymmer ca 1 1/2 liter.

Häll över vatten (det ska täcka morötterna) och lägg i buljongtärningen och dillkvisten men ta bort några vippor först att toppa soppan med.

Koka upp och låt koka tills morötterna är ordentligt mjuka. ca 10 – 15 minuter.

Ta av från spisen och häll av och spara 1 dl av buljongen. Lyft ur den tjocka delen av dillstjälken.

Tillsätt Harissa och spiskummin och blanda till sen slät soppa. Tillsätt resterande buljong tills du har en konsistens som känns bra. Smaka av med salt och peppar.

Hacka mandeln i stora bitar och skiva salladslöken.

Häll upp soppan och klicka i yoghurten. Ringla över lite olivolja. Strö över mandlarna, salladslöken en nypa chiliflakes och lite dill.

Filed Under: Comfortfood, Grönsaker, Soppa, Uncategorized, Vegetariskt Tagged With: Harissa, Ingefära, Morotssoppa, Salta mandlar, Sopplunch

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB