Jag önskar att jag kunde säga att jag plockat hasselnötterna själv. Jag har nämligen spanat in en hassel tyngd med nötter som jag drömmer om att skörda, rosta och göra alla möjliga godsaker på. Det är nämligen så att, förutom i nötsmör, så passar hasselnötter så otroligt bra ihop med alla sorters kål. Alla soppor passar däremot inte lika bra att göra soppa på som savoykål. Nu är den svenska savoykålen prima så passa på att experimentera med den. Det här är en len och matig soppa.
Soppan är den enklaste av alla att göra. Därför har jag lyxat lite med tillbehören. Som stekt ostronskivling och så snitsade jag till det med att steka en klyfta kål också. Man gillar ju ändå att se vad som är i soppan. Om du inte har svamp så skulle man kunna tänka sig att smörsteka lite rågbröd eller lite bacon-eller korvsmul om du har en snutt som ligger och väntar på att bli räddad. Det är något med lite mustigare djup smak man vill åt till den lena soppan.
Du behöver det här till 1 portion
- 1/4 savoykålshuvud
- 1 liten gul lök eller 1/3 purjolök
- 1 tärning hönsbuljong
- 2 1/2 dl vatten
- 3/4 dl syrad grädde, grädde, mjölk…
- 1/2 dl strimlad ostronskivling (eller en smulad skiva rågbröd)
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 msk rostade hasselnötter (eller rostade pumpakärnor, mandel osv…)
- olivolja eller smör till stekning
- salt och peppar
Gör så här
Strimla savoykålen och skär löken i grova bitar.
Hetta upp en kastrull med 1 msk olja eller smör.
Lägg i kålen och löken och stek den tills den är mjuk och lite genomskinlig.
Tillsätt buljongtärningen och vattnet. Koka upp och låt koka i 10 min.
Under tiden, strimla och stek svampen tillsammans med balsamvinäger gyllene i smör eller olja. Salta och peppra lite lätt.
Ta av savoykålen från spisen och använd en stavmixer till att blanda en slät soppa. Späd med grädden till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och häll upp i en skål.
Krossa hasselnötterna med sidan av en kniv.
Toppa soppan med lite olivolja, svampen och hasselnötterna.
Lämna ett svar