• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Savoykålssoppa med krispig svamp och hasselnötter

Savoykålssoppa med krispig svamp och hasselnötter

Cina · september 28, 2022 · Leave a Comment

Jag önskar att jag kunde säga att jag plockat hasselnötterna själv. Jag har nämligen spanat in en hassel tyngd med nötter som jag drömmer om att skörda, rosta och göra alla möjliga godsaker på. Det är nämligen så att, förutom i nötsmör, så passar hasselnötter så otroligt bra ihop med alla sorters kål. Alla soppor passar däremot inte lika bra att göra soppa på som savoykål. Nu är den svenska savoykålen prima så passa på att experimentera med den. Det här är en len och matig soppa.

Soppan är den enklaste av alla att göra. Därför har jag lyxat lite med tillbehören. Som stekt ostronskivling och så snitsade jag till det med att steka en klyfta kål också. Man gillar ju ändå att se vad som är i soppan. Om du inte har svamp så skulle man kunna tänka sig att smörsteka lite rågbröd eller lite bacon-eller korvsmul om du har en snutt som ligger och väntar på att bli räddad. Det är något med lite mustigare djup smak man vill åt till den lena soppan.

Du behöver det här till 1 portion

  • 1/4 savoykålshuvud
  • 1 liten gul lök eller 1/3 purjolök
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 1/2 dl vatten
  • 3/4 dl syrad grädde, grädde, mjölk…
  • 1/2 dl strimlad ostronskivling (eller en smulad skiva rågbröd)
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 msk rostade hasselnötter (eller rostade pumpakärnor, mandel osv…)
  • olivolja eller smör till stekning
  • salt och peppar

Gör så här

Strimla savoykålen och skär löken i grova bitar.

Hetta upp en kastrull med 1 msk olja eller smör.

Lägg i kålen och löken och stek den tills den är mjuk och lite genomskinlig.

Tillsätt buljongtärningen och vattnet. Koka upp och låt koka i 10 min.

Under tiden, strimla och stek svampen tillsammans med balsamvinäger gyllene i smör eller olja. Salta och peppra lite lätt.

Ta av savoykålen från spisen och använd en stavmixer till att blanda en slät soppa. Späd med grädden till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar och häll upp i en skål.

Krossa hasselnötterna med sidan av en kniv.

Toppa soppan med lite olivolja, svampen och hasselnötterna.

Filed Under: Comfortfood, Grönsaker, Mat som lagar sig själv, Soppa, Vegetariskt Tagged With: Ostronskivling, savoykål, soppa

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB