Sötpotatis. Så gott och så…. sött. Ibland lite problematiskt i mat, men lösningen brukar heta syra och hetta. Precis vad jag gjort med det här gojjiga moset. Den som läser mina inlägg ofta börjar förstå att chili är lösningen på många av mina lunchdilemman. Inte minst chilioljan. Jag har länkat till ett recept men i ärlighetens namn gör jag den lite olika varje gång. Tre saker kan man dock inte vara utan. 1. Chiliflakes. Jag använder Gochugaru som är den koreanska varianten. 2. Rapsolja 3. Vitlök .
Sen smaksätter jag med lite olika varje gång. Sesamolja och sesamfrön, färsk chili, ingefära och stjärnanis. Oftast med allt eller så kan man utesluta något. Men hett ska det vara.
Du behöver det här för 1 portion
- 1 medelstor sötpotatis
- salt
- 1 ägg
- 1 tsk ättika
- juice från 1/4 lime
- 1 tsk fisksås
- 1 msk chiliolja
- 1 salladslök
Gör så här
Koka upp lättsaltat vatten.
Skala och tärna sötpotatisen under tiden. Lägg dem i vattnet och låt tärningarna koka i ca 10-15 min.
Ta av från spisen. Häll av vattnet och lägg upp potatisen direkt i en serveringsskål.
Använd samma kastrull och koka upp knappt en liter vatten till ägget. Häll ättikan i vattnet. När det kokar drar du ner temperaturen så att vattnet sjuder.
Knäck ägget i en kopp. Ta en sked och gör en virvel i vattnet och häll i ägget. Virveln gör så att vitan sveps runt gulan. Låt sjuda i 3 minuter.
Under tiden mosa potatisen med en gaffel, tillsätt limejuice och fisksås och smaka av.
När ägget är klart tar du upp det med en hålslev och lägger direkt på moset.
Hacka salladslöken och ringla över chilioljan.
Lämna ett svar