• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Sötpotatismos med pocherat ägg och chiliolja

Sötpotatismos med pocherat ägg och chiliolja

Cina · oktober 3, 2022 · Leave a Comment

Sötpotatis. Så gott och så…. sött. Ibland lite problematiskt i mat, men lösningen brukar heta syra och hetta. Precis vad jag gjort med det här gojjiga moset. Den som läser mina inlägg ofta börjar förstå att chili är lösningen på många av mina lunchdilemman. Inte minst chilioljan. Jag har länkat till ett recept men i ärlighetens namn gör jag den lite olika varje gång. Tre saker kan man dock inte vara utan. 1. Chiliflakes. Jag använder Gochugaru som är den koreanska varianten. 2. Rapsolja 3. Vitlök .
Sen smaksätter jag med lite olika varje gång. Sesamolja och sesamfrön, färsk chili, ingefära och stjärnanis. Oftast med allt eller så kan man utesluta något. Men hett ska det vara.

Du behöver det här för 1 portion

  • 1 medelstor sötpotatis
  • salt
  • 1 ägg
  • 1 tsk ättika
  • juice från 1/4 lime
  • 1 tsk fisksås
  • 1 msk chiliolja
  • 1 salladslök

Gör så här

Koka upp lättsaltat vatten.

Skala och tärna sötpotatisen under tiden. Lägg dem i vattnet och låt tärningarna koka i ca 10-15 min.

Ta av från spisen. Häll av vattnet och lägg upp potatisen direkt i en serveringsskål.

Använd samma kastrull och koka upp knappt en liter vatten till ägget. Häll ättikan i vattnet. När det kokar drar du ner temperaturen så att vattnet sjuder.

Knäck ägget i en kopp. Ta en sked och gör en virvel i vattnet och häll i ägget. Virveln gör så att vitan sveps runt gulan. Låt sjuda i 3 minuter.

Under tiden mosa potatisen med en gaffel, tillsätt limejuice och fisksås och smaka av.

När ägget är klart tar du upp det med en hålslev och lägger direkt på moset.

Hacka salladslöken och ringla över chilioljan.

Filed Under: Asiatiska smaker, Comfortfood, Vegetariskt Tagged With: Sötpotatis

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB