Jag var på den asiatiska butiken igår och kom hem med väääääldigt många sorters nudlar. Jag kan inte hejda mig och jag kan inte välja. Bl.a. köpte jag spenatnudlar och de är väl egentligen ganska lika tagliatelle med spenat. Men ändå inte för det är ju nudlar. Hur som helst så har jag gått igång ordentligt på den här majogrejen också. Jag gillar majonnäs men inte ren majonnäs. Som det där med äggmacka och majonnäs. Det går helt bort för mig. Däremot som smaksättare i såser och som glaze på något man ska grilla är det verkligen gott.
Nog om det och tillbaka till dagens lunch. Jag köpte Shiitakesvamp. Tycker det är så roligt att de kommer från Sverige. För några år sedan skrev jag en artikel om hur de odlas i nedlagd gammal LKAB gruva i Kiruna. Tänk att ngt kan växa så bra långt nere i underjorden.
Du behöver det här för 1 portion
- ca 70 -100 g nudlar
- 1 msk olja
- 1/2 tsk sesamolja
- 6 st shiitakesvampar
- 1 stånd pak choi
- 1 msk sesamfrön
- 1 msk majonnäs
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk riven, färsk ingefära
- 1 liten vitlöksklyfta (riven)
Gör så här
Koka upp vattnet till nudlarna och salta lätt.
Skiva svampen och pak choi på längden.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olja och lägg i svamp, pak choi och sesamfrön. Tillsätt 2 nypor flingsalt och stek i ca 3-4 minuter.
Koka nudlarna enligt förpackningsinstruktionerna.
Under tiden blandar du majonnäs, soja, sesamolja, ingefära och vitlök.
När nudlarna är klara lägger du upp dem i en skål, tillsätter såsen och toppar med pak choi och svamp. För extra sälta kan du stänka över lite soja.
Lämna ett svar