Snabblunch, nej knappast. Vi kan kalla det ett matlagningsexperiment som pågick under lunchen. Men det blev det så gott att jag vill dela det med er. Jag gjorde en hel rätt av det här men så här i efterhand så skulle det också kunna vara en god förrätt om man nöjer sig med svamp, Furikake och dipp
Vad är det då jag lagade? Jo, pankopanerad ostronskivling med ris som jag kryddat med Furikake och så en god soja- och sesammajo till det. Ibland grubblar jag på en rätt ett tag innan jag lagar den och sen slår jag till och blir extra glad när det blir lyckat. Jag är ju en ivrig förespråkare av att ha en bra uppsättning med smaksättare och såser hemma. Furikake är den perfekta riskryddan och även god till så mycket annat. T.ex svamp, fisk, kyckling, tofu…
“son-mat”
Fattigmansriset då. Ja, det köpte jag på Arirang. Jag tror jag vågar säga att de är Stockholms första koreanska restaurang och jag har haft turen att få jobba med de underbara kvinnorna bakom krogen. De introducerade mig även för uttrycket “son-mat” som betyder “handens mat” och kan tolkas som kärleken och hantverket bakom handen som lagat maten och hur viktigt det är för smaken. Är det någonstans du kan uppleva det så är det på Arirang.
Riset är en blandning av ris, gryn och frö tror jag. Jag tolkade det som att det är ett “utfyllnadsris” av det som inte är de finaste kornen. Smakrikt och gott var det i varje fall.
Ostronskivling <3
Varför äts det inte mer ostronskivling?. Det är en prisvärd, god svamp med massor av textur. Men kan t.o.m knapersteka den lite. Ofta köper man ostronskivlingen i en stor klase. Den växer på stock och jag är nästan lite sugen på att prova på att odla den själv. Man kan beställa hemmaodlarkit i olika former. I den här rätten hade man nästan kunnat ta en hel klase och stekt den hel. Knepet är att lägga lite tryck på den innan och under stekningen. Jag använde ett hamburgerjärn som tyngd både innan jag panerade den och under stekningen eftersom jag vill få så mycket stekyta som möjligt.
Du behöver det här till 2 portioner
- 1 dl ris av valfri sort
- ca 100 g ostronskivling
- 1 ägg
- 2 msk rismjöl (eller vanligt om du inte har rismjöl)
- 1 1/2 dl panko
- 3 msk neutral olja
- salt
- 2 tsk Furikake
- 1 salladslök
Till såsen
- 4 msk majonnäs
- 1 msk japansk soja
- 1/2 sesamolja
- 1 tsk risvinäger
Gör så här
Koka riset enligt förpackningsinstruktionerna
Lägg svampen under press ett par minuter. T ex under skärbräda med en mortel på.
Vispa upp ett ägg i en djup tallrik och häll rismjölet i en annan och panko i en tredje.
Salta svampen lite lätt och doppa sen i rismjöl, ägg och slutligen panko.
Hetta upp en panna med olja, sänk värmen något (så att inte pankon bränner vid direkt) Lägg i svampen och stek den med lite press på. Antigen med stekspaden eller t.ex. en hamburgerpress.
Stek svampen ca 3 minuter på varje sida. Lite mer om du hade en tjock klase svamp.
Under tiden, blandar du ingredienserna till såsen i en skål.
Lägg upp riset och svampen. Strössla över med Furikaken. Toppa med salladslöken och servera med såsen till.
Lämna ett svar