Var det någon som sa “julmat”? Då har du kommit till fel blogg. Mitt intresse för klassisk julmat är ytterst begränsat. Att äta mat i jultider däremot… Det älskar jag! Det finns såklart “julig” mat som jag tycker om. T.ex. vörtbröd, gubbröra, löjrom och hjortron men där tar det slut och ingen i familjen, varken den lilla eller stora, verkar vara särskilt picky med exakt vad vi äter bara det är gott och det känns festligt. Så i år blir det fisk- och skaldjursfokus. Jobbar fortfarande på julaftonsmaten. Men på juldagen då tar vi en cocktail gjort på Winter Negroni från Stockholm Bränneri, äter Bouillabaise och Tarte Tatin och dricker gott vin till det. Har en lång lista på beställningssortimentet på “Bolis”. Vi får väl se vad som hinner fram…
Man äter upp det man har
Jaha, är det någon som är sugen på lunch då? Jag fortsätter kylskåpstömningen och värmer upp rester blandat med lite fräscht. Idag är det “fattigmansriset” från häromdagen som gör en vända till, den här gången tillsammans med aubergine som jag penslat med min älskade chilolja. Jag inser att jag varit lite enkelspårig de senaste inläggen men det är goda smaker, grejer jag har hemma och jag söker variation i ingredienserna istället. Det är ju så det här med att vara svinnsmart funkar. Man äter upp det man har.
Med risk för upprepning men aubergine ska tillagas ordentligt. Den kräver i gengäld inte särskilt mycket uppmärksamhet medan den tillagas. Jag skårar, saltar lätt och vänder den i olja. Sen kör jag den i ugnen på 200 grader i 45 min. För att glazen inte ska bränna vid tar jag ut och penslar auberginen efter 30 minuter och kör sen klart den de sista 15 minuterna. Glaze i det här fallet är alltså chiliolja.
Du behöver det här till 1 portion
- 1 liten aubergine
- 2 msk olivolja
- 2 tsk flingsalt
- 2 msk chiliolja
- 1 dl färdigkokat ris
- 1/2 salladslök eller en näve hackad, färsk koriander
- 2 tsk japansk soja
Till chilioljan
- 2 dl matolja
- 2 msk sesamolja
- 0,5 dl gochugaru (koreansk chili)
- 1 färsk röd chili hackad (med eller utan kärnor beroende på hur stark du vill ha det)
- 2 hackade/rivna vitlökslklyftor
- 1 msk hackad/riven ingefära
- 2 msk rostade sesamfrön
- 1 stjärnanis
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 200 grader. Skåra auberginen och gnid in den i salt och olja.
Chilioljan gör du genom att finhacka chili, vitlök, ingefäran. Blanda sedan alla ingredienserna i en kastrull med oljan och värm långsamt. Se upp så att du inte bränner vitlöken.
Under tiden. Lägg auberginen på en plåt/ugnsform och baka i ugnen i 30 min. Efter 30 minuter tar du ut den och penslar den i chilioljan och låter den gå i 15 minuter till.
Värm riset och hacka salladslöken/koriandern
Ta ut auberginen och lägg upp med riset. Droppa lite soja över och toppa med salladslök eller koriander.
Lämna ett svar