• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

Svinnsmarta luncher för livsnjutare

  • Hem
  • Min bok
  • Arkivet
  • Om den här bloggen
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Funderingar kring julmat och ugnsbakad aubergine med chiliglaze

Funderingar kring julmat och ugnsbakad aubergine med chiliglaze

Cina · december 22, 2022 · Leave a Comment

Julens dryck!

Var det någon som sa “julmat”? Då har du kommit till fel blogg. Mitt intresse för klassisk julmat är ytterst begränsat. Att äta mat i jultider däremot… Det älskar jag! Det finns såklart “julig” mat som jag tycker om. T.ex. vörtbröd, gubbröra, löjrom och hjortron men där tar det slut och ingen i familjen, varken den lilla eller stora, verkar vara särskilt picky med exakt vad vi äter bara det är gott och det känns festligt. Så i år blir det fisk- och skaldjursfokus. Jobbar fortfarande på julaftonsmaten. Men på juldagen då tar vi en cocktail gjort på Winter Negroni från Stockholm Bränneri, äter Bouillabaise och Tarte Tatin och dricker gott vin till det. Har en lång lista på beställningssortimentet på “Bolis”. Vi får väl se vad som hinner fram…

Man äter upp det man har

Jaha, är det någon som är sugen på lunch då? Jag fortsätter kylskåpstömningen och värmer upp rester blandat med lite fräscht. Idag är det “fattigmansriset” från häromdagen som gör en vända till, den här gången tillsammans med aubergine som jag penslat med min älskade chilolja. Jag inser att jag varit lite enkelspårig de senaste inläggen men det är goda smaker, grejer jag har hemma och jag söker variation i ingredienserna istället. Det är ju så det här med att vara svinnsmart funkar. Man äter upp det man har.

Med risk för upprepning men aubergine ska tillagas ordentligt. Den kräver i gengäld inte särskilt mycket uppmärksamhet medan den tillagas. Jag skårar, saltar lätt och vänder den i olja. Sen kör jag den i ugnen på 200 grader i 45 min. För att glazen inte ska bränna vid tar jag ut och penslar auberginen efter 30 minuter och kör sen klart den de sista 15 minuterna. Glaze i det här fallet är alltså chiliolja.

Du behöver det här till 1 portion

  • 1 liten aubergine
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk chiliolja
  • 1 dl färdigkokat ris
  • 1/2 salladslök eller en näve hackad, färsk koriander
  • 2 tsk japansk soja
Till chilioljan
  • 2 dl matolja
  • 2 msk sesamolja
  • 0,5 dl gochugaru (koreansk chili)
  • 1 färsk röd chili hackad (med eller utan kärnor beroende på hur stark du vill ha det) 
  • 2 hackade/rivna vitlökslklyftor
  • 1 msk hackad/riven ingefära
  • 2 msk rostade sesamfrön 
  • 1 stjärnanis

GÖR SÅ HÄR 

Sätt ugnen på 200 grader. Skåra auberginen och gnid in den i salt och olja.

Chilioljan gör du genom att finhacka chili, vitlök, ingefäran. Blanda sedan alla ingredienserna i en kastrull med oljan och värm långsamt. Se upp så att du inte bränner vitlöken. 

Under tiden. Lägg auberginen på en plåt/ugnsform och baka i ugnen i 30 min. Efter 30 minuter tar du ut den och penslar den i chilioljan och låter den gå i 15 minuter till.

Värm riset och hacka salladslöken/koriandern

Ta ut auberginen och lägg upp med riset. Droppa lite soja över och toppa med salladslök eller koriander.

Filed Under: Asiatiska smaker, Comfortfood, Vegetariskt Tagged With: Aubergine, Chilisås

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Broccoli Bulgur Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherade ägg Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ris Rödbetor Sobanudlar soppa Spenat Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Tahinisås Toast Tomatsallad Tomatsås Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Frågelåda
  • Fredagsunnet
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Leftover rescue
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Dinkel- och rågknäcke
  • Jag-älskar-dig-soppa med potatis- och ostrestplätt
  • Linguini med ostronskivling, Pecorino och citronzest
  • Mumsmacka på slattmjölsbröd
  • Grönkål i söt sesamsås med omelett och Tonkatsusås. Och så ett skönt flow…
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2023