Tänk dig en Burrata minus det lite hårdare höljet på utsidan så att du bara har det krämigaste, krämiga kvar i mitten. Det är vad en stracciatella är. Eftersom det finns flera sorters stracciatella som t.ex glassen med chokladflisor eller soppan så får jag för mig att det betyder ngt som har en ”vispad” betydelse… Egentligen är det alldeles galet att ha den i en soppa som jag gjort här, men den var liiiiiite på väg att surna och för att inte slösa bort den så fick den bli soppa. Annars är den alldeles otroligt god med tomater eller till en apelsinsallad med lite oliver. Om du inte har stracciatella så kan du använda någon sorts färskost, eller varför inte såna där små trekantsostar av sorten La vache qui rit. Man fick dem alltid på flyget förr i tiden. I med alla små tårtbitar vetja. Eller ett helt paket färskost typ 200.
Zucchini älskar mynta
Vissa grejer upprepar jag som ett mantra men zucchini och mynta som gjorda för varandra. Jag använder torkad mynta till den här soppan. För att få lite tuggmotstånd och sälta har jag friterade marconamandlar på toppen. De är svårt beroendeframkallande. Jag brukar köpa en stor påse på Super Mercado och sen äter jag dem dagligen till allt eller inget tills de är slut och då drabbas jag av svår abstinens.
Som vanligt när jag gör soppa är det recept för flera. Den här räcker till 4 portioner.
Du behöver det här till 4 portioner
- 2 ganska stora zucchinis
- 1 stor gul lök
- 1 msk olivolja till stekning
- 3-4 dl vatten
- 1 1/2 hönsbuljongtärning
- ca 200 g färskost
- 1 tsk torkad mynta
- olivolja
- salt och peppar till smaksättning
- 1 dl grovt hackade salta mandlar eller rostade hasselnötter
Gör så här
Dela löken och zucchinin i grova bitar.
Hetta upp olivolja i kastrull som rymmer 2 liter
Stek löken lite genomskinlig.
Tillsätt zucchini, vatten (så att det täcker) hönsbuljong och mynta och låt det koka i 10-15 min tills zucchinin är mjuk.
Under tiden hackar du mandeln (eller hasselnötterna) grovt.
Häll av hälften av buljongen men spar den för ev spädning.
Häll i färskosten och använd en stavmixer för att mixa soppan tills den är slät. Häll tillbaka ev buljong för önskad konstistens.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med en pepprig olivolja och de hackade nötterna.
Lämna ett svar