” There’s a new favourite in town!” och den heter Agretti. En ört som ser ut som gräslök och hör till gruppen sodaörter. Räck upp en hand den som känner till beskrivningen ”sodaört” ? Inte jag, men jag skulle beskriva smaken som en blandning av svartkål och spenat i en alldeles underbar textur. Nu gjorde jag en pastarätt av den men ärligt talat skulle jag kunnat äta den utan pastan. Det var riktigt gott med sardell, vitlök och citron till. Jag adderade dessutom lite brödsmul och parmesan på toppen för både konsistens och smak. Om du provar den utan pasta så tycker jag du kan göra samma smaksättning.
Var köper man då denna fina ört? Jag har hittat den på Butik Rot och Radici som båda ligger i Stockholm där jag råkar bo. Men jag ser andra matglada människor som lyckas hitta den i alla delar av landet så den börjar bli vanligare. Mest sannolikt hittar den nog på butik med något av ett specialsortiment.
Du behöver det här till 1 portion
- ca 70-100 g spagetti
- 100 g agretti
- 1 1/2 msk oliviolja
- 3 sardellfiléer eller 1 tsk sardellpasta
- 1 vitlöksklyfta
- zest och juice från 1/4 citron
- 1 msk riven parmesanost
- 2 msk torrt brödsmul (valfritt)
- salt och peppar
Gör så här
Koka upp vatten till pastan och salta rikligt. Koka pastan enligt förpackningsinstruktionerna.
Finhacka sardeller och vitlök och stek i olivoljan med medelvärme.
Skölj av agrettin och skär bort ev jordiga rötter.
Stek agrettin på medelvärme i 5 minuter med sardeller och vitlök, och tillsätt citronjuicen.
När pastan är klar lyfter du ner den direkt i stekpannan med agrettin. Riv över citronzest och parmesan och smaka av med svartpeppar och ev. salt.
Se till att få med all sås från pannan när du lägger upp spagettin. Toppa med brödsmulet!
Lämna ett svar