Edamamebönor är en bra grej att ha i frysen. Förutom att de är så fina och smakar mums så ger de en bra och mättande känsla och har bra konsistens. Ibland använder jag dem som utfyllnad i en Guacamole, trots att de är rätt svåra att göra mos av. Just idag var de riktiga lunchräddare. Det var rätt tomt i både kyl och frys nämligen.
Är det något jag alltid har hemma så är det nudlar. Särskilt mycket älskar jag knivskurna som nu finns att köpa lite här och var. Det var bara något år sedan man var tvungen att åka till en specialbutik för att hitta dem. Men strunt i nudlarna nu, för det är såser och buljonger som gör alla nudelrätter.
Dagens sås var i vanlig ordning ett allt-gott-går-att-blanda ihopkok och jag vill verkligen uppmuntra till egna smakutflykter i den andan. Rätt vad det är har man kommit på en lunchräddare.
Det är lite olika småmoment i den här rätten så knepet är att göra dem i rätt ordning och samtidigt spara på disken. Jag har som så ofta lite chiliolja på toppen. Ett enkelt recept hittar du här

Du behöver det här för en portion
- ca 70 g nudlar
- 1 ägg
- 1 dl frysta Edamame
- salladslök
- 2 msk chiliolja eller 1 tsk chiliflakes
Till såsen
- 1/2 msk neutral olja
- 1 tsk misopasta
- 1 msk jordnötssmör
- 1 msk japansk soja
- 2 msk vatten
- 1 msk risvinäger
- 1 tsk honung
- 1 tsk riven ingefära
- 1 riven vitlök
Gör så här
Koka upp en liten kastrull med vatten och lägg i ägget. Låt koka i 6 minuter. Ta upp ägget och lägg i kallt vatten.
Samtidigt tillagar du edamamebönorna enligt förpackningsinstruktionerna och ställer åt sidan. Om du har de skalade varianten så kan du spara vattnet till att koka nudlarna i så går det både mindre tid och energi.
Koka nudlarna enligt förpackningsinstruktionerna.
När nudlarna är klara häller du av vattnet och i samma kastrull värmer du ingredienserna till såsen. Det räcker att de kokar upp och blandas.
Vänd ner nudlarna i såsen och rör om.
Toppa sen nudlarna med ägget, bönorna, salladslöken och chilioljan (eller chiliflakes)
Lämna ett svar