Om det inte är uppenbart ännu så har jag kokat på tok för mycket ris och försöker nu komma på alla möjliga rätter att inkludera kokt ris i. Fritters är en favorit. Ett ägg i och så lite brödsmulor torrt bröd så blir de krispiga och fina.
Det här med bröd. Jag vet att jag sagt det förut men släng det inte. Om du låter brödkanterna ligga framme och inte i en påse så torkar de och blir fin-fina skorpor som du sen bara kan köra i mixer eller mortel och använda som panering, eller utfyllnad.
Jaha, vad hade jag mer i den här lunchen då. Lite majs, man behöver inte ha på kolv men det är gott att steka den så att den blir lite brynt och så en gurksallad med soja, och risvinäger. Och såklart chiliolja. Något som jag numera bara svänger ihop på en höft. Det blir alltid gott. Jag började med det här receptet men är nu nere på följande ingredienser: Ingefära, vitlök, gochugaru (chiliflingor) rapsolja, och sesamfrö och sesamolja. Jag äääälskar chiliolja och om du följer den här bloggen är det lika bra att du gör en burk att ha för den dyker upp ofta i mina recept.
Du behöver det här till 1 portion
- 1,5 dl kokat ris
- 1 ägg
- 1/2 dl brödsmul
- 1/2 majskolv eller 1 dl burkmajs
- 1 – 2 msk olivolja
- 1,5 dl hyvlad gurka
- 2 tsk japansk soja
- 1 tsk risvinäger
- 1 hackad salladslök
- 1 msk chiliolja
- färsk koriander (valfritt)
- salt och peppar
Till chilioljan
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 1 msk finhackad ingefära
- 2 msk gochugaru (koreanska chiliflingor)
- 1,5 dl rapsolja
- 2 msk rostade sesamfrön
- 1 tsk sesamolja
- 1 finhackad färsk chili (valfritt men det ger lite mer sötma åt såsen)
Gör så här
Börja med chilioljan genom att hacka vitlök, chili och ingefära och häll upp i värmetålig skål. Tillsätt rostade sesamfrön, gochugaru och sesamoljan.
Koka upp rapsoljan och häll över de övriga ingredienserna. Låt stå och svalna och häll upp i en burk med lock för förvaring.
Blanda riset med ägg och brödsmul och tillsätt en nypa salt och lite svartpeppar.
Hyvla gurkan med en osthyvel och blanda med soja och risvinäger.
Hetta upp en stekpanna med olja. Ta sen en matsked och klicka upp risfrittersarna direkt i ena halvan av pannan. I andra halvan steker du majsen. När frittersen fått färg, vänder du på den och kör andra sidan.
Servera tillsammans med chilioljan, salladslöken och koriandern. Smaksätt ev med extra salt och peppar
Lämna ett svar