• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

Svinnsmarta luncher för livsnjutare

  • Hem
  • Min bok
  • Arkivet
  • Om den här bloggen
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Risfritters med chiliolja och majs- och gurksallad

Risfritters med chiliolja och majs- och gurksallad

Cina · mars 21, 2022 · Leave a Comment

Om det inte är uppenbart ännu så har jag kokat på tok för mycket ris och försöker nu komma på alla möjliga rätter att inkludera kokt ris i. Fritters är en favorit. Ett ägg i och så lite brödsmulor torrt bröd så blir de krispiga och fina.

Det här med bröd. Jag vet att jag sagt det förut men släng det inte. Om du låter brödkanterna ligga framme och inte i en påse så torkar de och blir fin-fina skorpor som du sen bara kan köra i mixer eller mortel och använda som panering, eller utfyllnad.

Jaha, vad hade jag mer i den här lunchen då. Lite majs, man behöver inte ha på kolv men det är gott att steka den så att den blir lite brynt och så en gurksallad med soja, och risvinäger. Och såklart chiliolja. Något som jag numera bara svänger ihop på en höft. Det blir alltid gott. Jag började med det här receptet men är nu nere på följande ingredienser: Ingefära, vitlök, gochugaru (chiliflingor) rapsolja, och sesamfrö och sesamolja. Jag äääälskar chiliolja och om du följer den här bloggen är det lika bra att du gör en burk att ha för den dyker upp ofta i mina recept.

Du behöver det här till 1 portion

  • 1,5 dl kokat ris
  • 1 ägg
  • 1/2 dl brödsmul
  • 1/2 majskolv eller 1 dl burkmajs
  • 1 – 2 msk olivolja
  • 1,5 dl hyvlad gurka
  • 2 tsk japansk soja
  • 1 tsk risvinäger
  • 1 hackad salladslök
  • 1 msk chiliolja
  • färsk koriander (valfritt)
  • salt och peppar
Till chilioljan
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad ingefära
  • 2 msk gochugaru (koreanska chiliflingor)
  • 1,5 dl rapsolja
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 finhackad färsk chili (valfritt men det ger lite mer sötma åt såsen)

Gör så här

Börja med chilioljan genom att hacka vitlök, chili och ingefära och häll upp i värmetålig skål. Tillsätt rostade sesamfrön, gochugaru och sesamoljan.

Koka upp rapsoljan och häll över de övriga ingredienserna. Låt stå och svalna och häll upp i en burk med lock för förvaring.

Blanda riset med ägg och brödsmul och tillsätt en nypa salt och lite svartpeppar.

Hyvla gurkan med en osthyvel och blanda med soja och risvinäger.

Hetta upp en stekpanna med olja. Ta sen en matsked och klicka upp risfrittersarna direkt i ena halvan av pannan. I andra halvan steker du majsen. När frittersen fått färg, vänder du på den och kör andra sidan.

Servera tillsammans med chilioljan, salladslöken och koriandern. Smaksätt ev med extra salt och peppar

Filed Under: Asiatiska smaker, Leftover rescue, Såser, Vegetariskt Tagged With: Chiliolja, Gurksallad, Majs, Risfritters

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Broccoli Chiliolja Citron Falafel Fetaost Fredagsunnet Gammalt bröd Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Isot Kimchi Krutonger Leftovers Libabröd Majs Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pesto Pocherade ägg Pocherat ägg Potatis Ramslök Rödbetor soppa Spenat Sumak Svartkål Toast Tomatsallad Tomatsås Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Frågelåda
  • Fredagsunnet
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Köksredskap
  • Leftover rescue
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Godaste rödbetorna med fetaostcréme – lunch för två eller förrätt för flera
  • Panzanella!
  • Varianter på smörrebröd och gravad äggula
  • Belugalinser och morötter med mizoglaze
  • Norimacka för överblivet ris
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2022