• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Leftover rescue / Ugnsbakad palsternacka med stekt rågbröd och vitost

Ugnsbakad palsternacka med stekt rågbröd och vitost

Cina · mars 9, 2023 · Leave a Comment

Vi är många som oroas av matpriserna nu. Själv försöker jag förhålla mig till det som en kreativ utmaning istället. Man får äta lite mer av maten som håller rimliga priser helt enkelt. Något som jag tycker om och som är prisvärt är palsternacka. Om man rostar dem i ugnen blir de så söta och lite sega och lätt brända i skinnet. Sen kan man ju ha lite vad som helst till men eftersom det är sött så passar det med något som är både syrligt och salt.

Jag hade brödkanter av Gotlandslimpa som innehåller pomerans och den stekte jag på tillsammans med pumpakärnor och den där pomeransen alltså… Så oväntad god till palsternackan. Det passade så bra ihop att jag förstärkte smaken ytterligare med lite citronzest. Jag hade en bit kvar av vitost vars sälta och krämighet var perfekt avrundning på det hela.

Istället för pumpakärnor funkar alla slags nötter och frön. Vitosten kan ersättas med t.ex. Feta, Chèvre eller parmesan och vilket bröd som helst funkar såklart. Men prova gärna ett mustigare rågbröd. Och har du inte ost så tänker jag vilket salt smul som helst passar. Kanske resterna av lite bacon, en korvstump osv. Och kom ihåg. Färska örter är aldrig en dålig idé!

Du behöver det här för 1 portion

  • 3-4 palsternackor
  • 1 ordentlig skiva bröd
  • 2 msk pumpakärnor
  • zest från 1/3 citron
  • 2 msk smulad vitost (jag köper Apetina som inte innehåller palmolja)
  • Olivolja
  • Färsk timjan eller annan ört
  • salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader

Skölj av och dela palsternackorna i långa klyftor. (Du behöver inte skala dem) vänd dem i salt och olivolja och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Du vill att de ska få ordentlig med färg

Under tiden smular du brödet och steker med pumpakärnorna i 1 msk olivolja tills de fått lite krisp och färg.

När palsternackorna är klara lägger du dem på tallriken och strösslar över bröd och pumpakärnor, smular över vitosten, river citronzest över och toppar med lite olivolja, salt, peppar och timjan.

Filed Under: Leftover rescue, Sallader, Vegetariskt Tagged With: Palsternacka, Rågbrödskrutonger, Vitost

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB