Vi är många som oroas av matpriserna nu. Själv försöker jag förhålla mig till det som en kreativ utmaning istället. Man får äta lite mer av maten som håller rimliga priser helt enkelt. Något som jag tycker om och som är prisvärt är palsternacka. Om man rostar dem i ugnen blir de så söta och lite sega och lätt brända i skinnet. Sen kan man ju ha lite vad som helst till men eftersom det är sött så passar det med något som är både syrligt och salt.
Jag hade brödkanter av Gotlandslimpa som innehåller pomerans och den stekte jag på tillsammans med pumpakärnor och den där pomeransen alltså… Så oväntad god till palsternackan. Det passade så bra ihop att jag förstärkte smaken ytterligare med lite citronzest. Jag hade en bit kvar av vitost vars sälta och krämighet var perfekt avrundning på det hela.
Istället för pumpakärnor funkar alla slags nötter och frön. Vitosten kan ersättas med t.ex. Feta, Chèvre eller parmesan och vilket bröd som helst funkar såklart. Men prova gärna ett mustigare rågbröd. Och har du inte ost så tänker jag vilket salt smul som helst passar. Kanske resterna av lite bacon, en korvstump osv. Och kom ihåg. Färska örter är aldrig en dålig idé!
Du behöver det här för 1 portion
- 3-4 palsternackor
- 1 ordentlig skiva bröd
- 2 msk pumpakärnor
- zest från 1/3 citron
- 2 msk smulad vitost (jag köper Apetina som inte innehåller palmolja)
- Olivolja
- Färsk timjan eller annan ört
- salt och peppar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Skölj av och dela palsternackorna i långa klyftor. (Du behöver inte skala dem) vänd dem i salt och olivolja och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. Du vill att de ska få ordentlig med färg
Under tiden smular du brödet och steker med pumpakärnorna i 1 msk olivolja tills de fått lite krisp och färg.
När palsternackorna är klara lägger du dem på tallriken och strösslar över bröd och pumpakärnor, smular över vitosten, river citronzest över och toppar med lite olivolja, salt, peppar och timjan.
Lämna ett svar