Sen jag bakade den där Apelsin och mandelkakan har receptet visats på 85 000 konton och sparats av 3000 personer. Många nya följare som hittade Lunchhemma tack vare ett bakverk m a o. Det är ju ett faktum som inte kan ignoreras. Dvs att kakor och desserter går hem. Så nu har jag lovat att jag ska försöka få till ett sött recept i veckan. Wish me luck! Jag är nämligen mest av en saltätare men jag älskar å andra sidan en utmaning och vet vad jag gillar när det kommer till sötsaker.
Först ur är den här mumsiga kakan. Jag skulle kalla den en fikakaka men den kan lätt göras till en lite mojsigare dessert genom att hälla ytterligare 100g brynt smör över kakan när den kommer ur ugnen och innan du har på glasyren.
Jag gillar hur yoghurten bryter av mot det brynta smöret och timjan som passar så fint till citron och honung. Dessutom är den vacker och vem vill inte servera en vacker kaka. Den som vill ha ännu mer syra pressar lite citronsaft i yoghurten. Kom ihåg att yoghurten behöver rinna av i minst fem timmar innan så gör den i tid eller dagen innan. Den kan stå hela natten i kylen.

Topping/glasyr
- 4 dl turkisk/grekisk yoghurt
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 msk honung
- zest från 1 citron + juice
Kakan
- 125 g osaltat smör (funkar med saltat också om du inte har osaltat)
- 250 g honung
- 1 ¼ dl mjölk
- 2 ägg
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 1/2 dl mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl strösocker
- 1 krm salt
- kokosrasp till att smörja formen
Gör så här
5 timmar innan du gör resten av kakan blandar du yoghurten med vaniljsockret och honungen och häll i ett kaffefilter, hushållspapper eller ett muslintyg. Placera i en sil över en skål och låt stå i kylen minst fem timmar eller över natten. Blanda i citronzesten innan du ska ha glasera kakan.
Sätt ugnen på 175 grader
Smöra och strö en form med kokosrasp
Smält smöret i en kastrull och låt det brynas tills det är gyllene.
Häll honung, mjölk, ägg och vaniljsockret i en skål och vispa ihop. Tillsätt det brynta smöret och vispa till en slät smet.
Blanda mjöl, bakpulver och socker och sikta ner i smeten. Vispa till en slät smet.
Häll över i bakformen och grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Testa med en sticka efter 35
Ta ut kakan och låt den svalna.
Bred ut yoghurten på toppen. Dekorera med timjan och ringla över lite extra honung.
Lämna ett svar