Det låter som en genomtänkt lunch men egentligen är det favoritingredienser som jag nästan alltid har hemma. Förut var jag tvungen att gå till en asiatiskt butik för att köpa shimeji svamp men nu finns den på många vanliga butiker. Om du har funderat på vad det är och vad den smakar så köp bara och prova. Den finns som vit och brun. Det är ingen jättestor skillnad på smak tycker jag men om man t.ex. gör en klar buljong så kan det ju vara fint med vit svamp. Shimeji är fast i konstistensen och jag gillar att smaksätta den med soja, sesamolja eller ponzu. SJÄLVKLART funkar vilken svamp som helst.
Var EKO, REKO, KRAV när du kan
Omelett är jag nog inte ensam om att ha som back-up-plan. Det är den bästa maten. Men i äggkrisens tider får man välja sina tillfällen lite mer. Själv köper jag ägg på min REKO-ring och då köper jag två stora plattor för de har så lång hållbarhet. Har hittat en bonde som har ett mindre bestånd frigående höns och sånt känns ju alltid bra. Visst kan de vara ett visst besvär innan man hittat rätt men det känns så värt det. Höns- och kycklingar är ofta del av en matindustri som inte känns så härlig alla gånger. Att köpa KRAV-märkt kyckling är dyrt men återigen värt det. Jag brukar köpa REKO-kyckling hel och sen tar jag vara på vartendaste del av den. Med detta sagt har jag stor respekt för alla som tycker att KRAV märkt mat kan vara dyr ibland. Själv jobbar jag med små ändringar i mitt beteende hela tiden och med tiden har jag skaffat mig nya vanor. Det är svårt att vara en helt rättvis konsument, men var det när du kan säger jag då. Konsumentmakten är stor.
Furikake och vad är det?
Men tillbaka till omeletten. Här med lite soja, pak choi, shimejisvamp, salladslök och så furikake på toppen. Furikake finns att köpa som färdig blandning men jag gör min egen. Det speciella med den är ingrediensen katsuobushi som är rökt bonito (en sorts tonfisk) som är torkad och hyvlad i tunna, fjäderlätta flakes. Ytterligare en vara som numera går att köpa i många välsorterade matbutiker om de har en asiatisk avdelning.
Du behöver det här till 1 portion
- 2-3 ägg
- 1 litet huvud pak choi
- 1 näve shimejisvamp eller annan valfri svamp såklart
- 1 msk ljus soja
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk limejuice
- 1 msk furikake (går bra utan också)
- 1 salladslök
Gör så här
Vispa ihop äggen med 1 msk vatten och 1 nypa salt. Ställ åt sidan.
Plocka isär din pak choi till enstaka blad och hetta upp en stekpanna med 1 msk neutral olja
Tillsätt pak choi och svampen salta lätt (du ska addera sojan sen så bara en nypa) Stek till svampen har fått färg ca 4 min. Ta av från plattan och blanda i soja, lime och sesamolja. Blanda och lägg upp på tallriken.
Medan svamp och pak choi steker kan du skiva din salladslök
Hetta upp pannan igen med 1 tsk olja och häll i äggblandningen. Sänk värmen till medel/låg och använd en slickepot till att försiktikt röra i äggen. Jag brukar röra från kanten mot mitten och gå ett varv runt stekpannan. Sen är äggen klara och du har en jämn och fluffig omelett.
Lägg upp omeletten, svamp och pak choi. Toppa med salladslök och furikake och ev ett tag med pepparkvarnen. Smaka av för mer salt.
Lämna ett svar