Ni vet den där träiga delen av sparrisen som man bryter av med ett snäpp… Släng den inte! Den går faktiskt utmärkt att använda i en liten röra som den här med vita bönor. Jag skär bort den fula biten och sen skivar den tunt och kokar i 3-4 minuter och sen kör jag ner den i en röra. I det här fallet en röra på canellinibönor.
Den här lunchen, eller för all del förrätten, blev ett spontant påhitt. Egentligen hade jag tänkt testa att göra hummus på svarta bönor men råkade öppna fel bönförpackning och så blev det den här lilla rätten istället. Annat gott i röran är sardellpasta som jag starkt rekommenderar att du köper och testar någon gång. Det är inte nödvändigtvis en stark smak av sardeller man känner utan en rund sälta som är så god. Ja, umami, helt enkelt. Jag gillar den på bilden som jag köper på Butik ROT, en av mina favoritbutiker i Stockholm. Förutom alla fina varor så jobbar de för små, svenska, ansvarsfulla livsmedelsproducenterna som vi så väl behöver för att balansera massproduktion och pressade producenter.
Du behöver det här till 2 portioner eller 4 förrätter
- 1 paket cannellinibönor (380 g)
- 1 msk citronjuice
- 1 vitlöksklyfta
- 1 tsk sardellpasta
- 2 msk olivolja
- 1 knippe sparris
- parmesanost
- 1/2 dl hackade marconamandlar
- 1 msk finhackad persilja
- salt och peppar
- Några skivor bröd
Gör så här
Bryt av sparrisen genom att böja den tills den snäpper. Skär av det vita längst ner på stammen och skiva den lite träiga biten i slantar.
Koka upp 1 dl lättsaltat vatten och lägg i sparrisen och låt koka i ca 3 min.
Under tiden. Häll av spadet från bönorna och häll bönorna i en mixerskål. Tillsätt sardellpasta, vitlök, 2 msk olivolja, citronjuice och sist av allt sparrisslantarna.
Mixa till en slät creme och smaka av med salt och peppar. Ev mer citronjuice.
Hetta upp en stekpanna med 1-2 msk olivolja. Lägg i brödet och stek tills ena sidan fått färg. Vänd och stek andra sidan samtidigt som du lägger i sparrisen.
När brödet fått färg och sparrisen fått lite yta saltar du sparrisen lätt och ställer den åt sidan.
Lägg upp bönröra på tallriken, addera sparris, hyvla parmesan och strö persiljan och den hackade mandeln över. Ta ett sista tag med pepparkvarnen.
Servera med brödet.
Lämna ett svar