Det här receptet gick inte som det var tänkt men det gör det sällan. Då lär man sig något istället.Tanken var nämligen att ta genvägen med en färdig smördegsbotten för att göra en s.k galette. Dvs en paj utan form, där degen viks över kanterna istället.
Problemet är att jag hade för mycket fyllning och för lite degkant varpå min fyllning vällde ut över kanterna och begravde pajbottnen. Det fick mig att tänka att jag kanske inte behöver en degbotten överhuvudtaget. Du skulle alltså kunna göra den här efterrätten på endast Frangipane och rabarber direkt i en ugnsform. Det är dessutom ett glutenfritt alternativ. Jag gör ett recept där du kan välja antingen eller men med medskicket att se till att ha ordentligt med kant att vika in över fyllningen.
Om du vill se hur en mer lyckad galette ser ut så kolla in den här blåbärsgaletten.
Det här receptet var till familjen men vill du göra till fler föreslår jag en stor form och att du dubblar receptet helt enkelt.
Du behöver det här till 4 portioner
- 1 paket smördeg till en stor botten eller 4 mindre
Rabarber
- 200 g rabarber
- 1 dl socker
- kardemumma
- 1 tsk citronjuice
Frangipane
- Frangipane
- 70 g rumsvarmt smör
- 1,75 dl mandelmjöl
- 1 ägg
- 0,75 dl socker
- 1 tsk vaniljpulver
- zest från ½ citron
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Skär rabarberna i 2 cm långa bitar. Med ett diagonalt snitt blir de mer dekorativa i din paj.
Koka upp dem med socker, citronjuice och kardemumma. De ska hålla formen innan och lagas färdigt i ugnen så 2-3 minuter räcker. Precis så att sockret smälter. Ställ åt sidan och låt svalna
Blanda ingredienserna till Frangipanen med en visp.
Stansa ut rundlar (jag använde ett kastrullock ca 12 cm i diameter som mall. Du kan också göra en större paj. Det andra alternativet är att göra pajen utan pajbotten. Då smörjer du 4 små pajformar eller en ngt större ca 21 cm i diameter.
Bred ut frangipanen på degbottnarna eller direkt i pajformen.
Placera ut rabarberna i ett fint mönster och spar sockerlagen som är kvar till efter gräddningen.
Ställ in pajerna i ugnen och sänk värmen till 175 grader.
Baka pajerna i ca 35 minuter. Håll ett öga dem så att de inte bränns.
Ta ut pajerna och ringla över den sista sockerlagen.
Servera med vaniljglass.
Lämna ett svar