• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Bakat / Rabarbergalette med Frangipane

Rabarbergalette med Frangipane

Cina · juni 1, 2023 · Leave a Comment

Det här receptet gick inte som det var tänkt men det gör det sällan. Då lär man sig något istället.Tanken var nämligen att ta genvägen med en färdig smördegsbotten för att göra en s.k galette. Dvs en paj utan form, där degen viks över kanterna istället.  

Problemet är att jag hade för mycket fyllning och för lite degkant varpå min fyllning vällde ut över kanterna och begravde pajbottnen.  Det fick mig att tänka att jag kanske inte behöver en degbotten överhuvudtaget. Du skulle alltså kunna göra den här efterrätten på endast Frangipane och rabarber direkt i en ugnsform. Det är dessutom ett glutenfritt alternativ.  Jag gör ett recept där du kan välja antingen eller men med medskicket att se till att ha ordentligt med kant att vika in över fyllningen. 

Om du vill se hur en mer lyckad galette ser ut så kolla in den här blåbärsgaletten.

Det här receptet var till familjen men vill du göra till fler föreslår jag en stor form och att du dubblar receptet helt enkelt. 

Galette med Frangipane och rabarber

Du behöver det här till 4 portioner

  • 1 paket smördeg till en stor botten eller 4 mindre 
Rabarber
  • 200 g rabarber
  • 1 dl socker
  • kardemumma 
  • 1 tsk citronjuice 
Frangipane
  • Frangipane
  • 70 g rumsvarmt smör
  • 1,75 dl mandelmjöl
  • 1 ägg 
  • 0,75 dl socker 
  • 1 tsk vaniljpulver
  • zest från ½ citron

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader 

Skär rabarberna i 2 cm långa bitar. Med ett diagonalt snitt blir de mer dekorativa i din paj. 

Koka upp dem med socker, citronjuice och kardemumma. De ska hålla formen innan och lagas färdigt i ugnen så 2-3 minuter räcker. Precis så att sockret smälter. Ställ åt sidan och låt svalna

Blanda ingredienserna till Frangipanen med en visp.

Stansa ut rundlar (jag använde ett kastrullock ca 12 cm i diameter som mall. Du kan också göra en större paj. Det andra alternativet är att göra pajen utan pajbotten. Då smörjer du 4 små pajformar eller en ngt större ca 21 cm i diameter. 

Bred ut frangipanen på degbottnarna eller direkt i pajformen.

Placera ut rabarberna i ett fint mönster och spar sockerlagen som är kvar till efter gräddningen.

Ställ in pajerna i ugnen och sänk värmen till 175 grader. 

Baka pajerna i ca 35 minuter. Håll ett öga dem så att de inte bränns. 

Ta ut pajerna och ringla över den sista sockerlagen. 

Servera med vaniljglass.

Filed Under: Bakat, Desserter Tagged With: Frangipane, Galette, glutenfritt, Rabarber

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB