Som en pannkaka utan ägg, pannkaksscones eller ett toastbröd med många små hål som man både bakar och smörsteker samtidigt. Så skulle jag beskriva Crumpets. Man kan göra dem lite sötade och ha till frukost som jag gjort här. Ringla över honung eller lönnsirap som fyller hålen och det blir det sååå gott. Eller, varför inte göra som alternativ till toast med t.ex. löjrom, smetana och rödlök. Jag har sett Jamie Oliver doppa dem i tomatsås och steka upp dem igen vilket är en bra idé. Inte minst om de är dagsgamla. Då skulle jag servera dem med ett pocherat ägg. Jag känner att det finns många möjligheter att utforska med det här receptet så jag kommer att återkomma med varianter.
I de här har man både torrjäst och bikarbonat vilket jag gissar är förklaringen till alla små hål. Jag ville ha mina ganska tjocka och använde bakformar utan botten i lite olika storlekar som jag ställde i stekpannan och hällde smeten i. Du kan garanterat göra en tunnare variant i ett plättjärn.
Du behöver det här till 12-16 st
- 3 dl fingervarm mjölk
- 1 dl fingervarmt vatten
- 1 msk torrjäst
- ½ tsk bikarbonat
- 300 g vetemjöl special
- 1 msk socker (eller 1 tsk för en matigare variant)
- 1 tsk salt
- smör/olja till stekning och formar
Gör så här
Vispa ihop torrjäst med den ljumma mjölken, vattnet och sockret och låt stå en stund tills du ser att det börjar bildas bubblor i vätskan.
Under tiden siktar du vetemjöl, bikarbonat och salt i en bunke.
Tillsätt degvätskan och rör ihop till en jämn smet. Täck över med plastfolie och låt jäsa i 45 minuter.
Hetta upp en stekpanna med smör/olja och smörj kanterna på formarna och ställ dem i stekpannan.
Häll i ca 2 cm deg i varje form och stek på medelvärme tills det bildats många små hål på ytan och den börjat torka. (ca 3 min)
Lyft av formarna och vänd på plättarna och stek tills de fått fin färg även på andra sidan.
Gör om och glöm inte pensla formarna så att du slipper besvär med att de fastnar.
Servera med honung, bär och turkiskt yoghurt.
Lämna ett svar