Det här bland det bästa man kan göra på överblivet ris och om du inte har provat Ponzu till tomater så är det nu du gör det.
Beroende på vilken sorts ris du har och hur gammalt det är så kan du behöva ett ägg för att hålla ihop rispuckarna. Ett sushiris från dagen innan behöver förmodligen inget ägg. Formen är inte så noga här. Runda eller fyrkantiga är en smaksak. Sen penslade jag mina i lite misopasta utrört med några droppar vatten. Det är en bonus men ger en väldigt god och lite söt smak till riset.
Jag toppar mitt ris med Furikake som jag gör själv. Receptet kan du hitta här. Men det finns ofta att köpa i butik på den asiatiska hyllan och av märken som Renee Voltaire.
Ponzu kan du också köpa i butik men om du blir sugen och inte har vägarna förbi butiken så är det lätt gjort med det här receptet
Ett mellanspel om grillade Edamamebönor
Jag hade Edamamebönor över från kvällen innan då jag körde dem på grill i ugnen. Med skal och allt. Efter ugnen vände jag dem i sesamolja och krossade sesamfrön och salt.
När man sen stoppade en bönskida i munnen och fick den där brända, nötiga, salta smaken i munnen medan bet ihop och drog den genom tänderna tills bönorna poppade ut…!!!
Fr.o.m nu är det så jag alltid äter mina Edamamebönor!
Det behövs knappt ett recept här. Så lättlagat är det och det är bara mängden överblivet ris som avgör hur många det räcker till. För enkelhetens skull har jag skrivit receptet för 2 portioner.
Ingredienser 2 portioner
- 2 – 3 dl överblivet ris
- 1 ägg
- 1 msk ljus misopasta
- 2 msk rapsolja
- 3 nävar cocktailtomater
- 1 dl edamamebönor (om du har)
- 1 salladslök
- 3 msk Ponzu
- 1 msk furikake
Gör så här
Blanda riset och ägget och forma till puckar.
Hetta upp en stekpanna med olja.
Blanda misopastan med 1 msk vatten och pensla på rispuckarna och lägg sen ner i stekpannan. Stek dem gyllene på båda sidorna.
Under tiden. Dela och tomaterna och skiva salladslöken fint. Blanda med edmamebönorna och Ponzun.
Lägg upp puckarna med tomatsalladen och strö Furikake över. Om du inte har Furikake så är det gott med lite rostade sesamfrön och salt på.
Lämna ett svar