• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Asiatiska smaker / Miso- och smörkyckling

Miso- och smörkyckling

Cina · september 13, 2023 · Leave a Comment

Idag blir det middag för en gångs skull eftersom jag tycker den här är värd att dela med sig av. Om du inte börjat tänka på Miso som en smaksättare så är det hög tid. Jag tycker den funkar till så mycket och ger en djupare smak åt nästan allt. Allra bäst tycker jag den funkar med smör.  Jag föredrar den något mildare ljusa eller ”vita” Mison som den kallas men har man inte den så tar man röd. 

Eftersom jag har tonåringar i huset så gör jag ris till den här rätten men om du vill slippa ett moment så blir man mätt på kyckling och broccoli också.  Till riset har jag Furikake som är en blandning av rostade sesamfrön, salt, socker och katsuobushi. (Katsuobushi är torkade, rökta flingor av tonfisk) Furikake brukar numera finnas att köpa i välsorterade matbutiker numera men annars hittar du receptet här Jag har alltid en burk stående på köksbänken. 

Ingredienser 4 portioner

  • 800 g kycklinglår med eller utan skinn och ben funkar tycker jag
  • 3 msk mjukt smör, helst osaltat eftersom Miso är salt
  • 1 dl Miso
  • 2-3 msk honung
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 – 2 stånd broccoli
  • 1 tsk salt 
  • 4 salladslökar
  • ca 4 msk ponzu ( färdig eller om du vill göra egen så finns ett recept här) 
  • 3 dl jasminris
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • furikake

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader

Blanda Miso, smör, honung och vitpeppar till en jämn kräm och smörj in kycklinglåren. 

Sätt in i ugnen i ca 35 minuter. Tiden beror lite på storlek på kyckling och om de är med eller utan ben. Men viktigt att innertemperaturen är minst 70 grader vid benet. 

Skölj riset ett par gånger tills vattnet är klart och tillsätt sedan vattnet. 

Koka upp riset på hög värme och koka i 3-4 minuter. Därefter sänker du temperaturen till lägsta möjliga eller stänger av den helt och låter riset svälla i ca 20-30 minuter. 

Dela broccolin i små buketter och ta bort det hårda på stjälken och dela även den i mindre bitar. Koka upp vatten och lägg i broccolin. 

Låt koka i 4 minuter och häll av vattnet i ett durkslag och låt all extra vätska rinna av medan broccolin svalnar. 

Skiva salladslöken tunt och blanda sen med broccolin och dressa med Ponzu. 

Servera kycklingen med riset, miso-/smörskyn och broccolin. Strö lite Furikake över riset om du har. 

Filed Under: Asiatiska smaker, glutenfritt, Middag Tagged With: Miso

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB