Idag blir det middag för en gångs skull eftersom jag tycker den här är värd att dela med sig av. Om du inte börjat tänka på Miso som en smaksättare så är det hög tid. Jag tycker den funkar till så mycket och ger en djupare smak åt nästan allt. Allra bäst tycker jag den funkar med smör. Jag föredrar den något mildare ljusa eller ”vita” Mison som den kallas men har man inte den så tar man röd.
Eftersom jag har tonåringar i huset så gör jag ris till den här rätten men om du vill slippa ett moment så blir man mätt på kyckling och broccoli också. Till riset har jag Furikake som är en blandning av rostade sesamfrön, salt, socker och katsuobushi. (Katsuobushi är torkade, rökta flingor av tonfisk) Furikake brukar numera finnas att köpa i välsorterade matbutiker numera men annars hittar du receptet här Jag har alltid en burk stående på köksbänken.
Ingredienser 4 portioner
- 800 g kycklinglår med eller utan skinn och ben funkar tycker jag
- 3 msk mjukt smör, helst osaltat eftersom Miso är salt
- 1 dl Miso
- 2-3 msk honung
- 1 krm vitpeppar
- 1 – 2 stånd broccoli
- 1 tsk salt
- 4 salladslökar
- ca 4 msk ponzu ( färdig eller om du vill göra egen så finns ett recept här)
- 3 dl jasminris
- 6 dl vatten
- 1 tsk salt
- furikake
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda Miso, smör, honung och vitpeppar till en jämn kräm och smörj in kycklinglåren.
Sätt in i ugnen i ca 35 minuter. Tiden beror lite på storlek på kyckling och om de är med eller utan ben. Men viktigt att innertemperaturen är minst 70 grader vid benet.
Skölj riset ett par gånger tills vattnet är klart och tillsätt sedan vattnet.
Koka upp riset på hög värme och koka i 3-4 minuter. Därefter sänker du temperaturen till lägsta möjliga eller stänger av den helt och låter riset svälla i ca 20-30 minuter.
Dela broccolin i små buketter och ta bort det hårda på stjälken och dela även den i mindre bitar. Koka upp vatten och lägg i broccolin.
Låt koka i 4 minuter och häll av vattnet i ett durkslag och låt all extra vätska rinna av medan broccolin svalnar.
Skiva salladslöken tunt och blanda sen med broccolin och dressa med Ponzu.
Servera kycklingen med riset, miso-/smörskyn och broccolin. Strö lite Furikake över riset om du har.
Lämna ett svar