Den här soppan landade 50/50 i familjen. Den största skeptikern var förvånansvärt nog den som inte hade invändningar. Så är det med tonåringar och grönsaker. Men man får aldrig ge upp hoppet om grönsakerna och ungdomen. För säkerhets skull hade jag såklart med pannkakor. Det var ju ändå torsdag. Jag tyckte i varje fall att det var jättegott, särskilt med den lite syrliga peston som bröt mot den söta soppan. Hittade lite rostade rapsfrön i skafferiet för det är lite roligt med något som poppar i munnen. Du skulle också kunna pickla senapsfrön och servera till det här.
På Instagram @lunchhemma har jag lagt ut en film med hur jag gör, men instruktioner finns såklart här också.
Ingredienser 4-6 portioner
- 1 rotselleri
- 500 g frysta gröna ärtor
- 1 gul lök
- 2 tärningar hönsbuljong
- 1 liter vatten (ev mer för spädning)
- 3 dl syrad grädde (kan ersättas med grädde, creme fraiche eller båda delarna)
- 1 krm riven muskotnöt
- salt och peppar efter smak
Persiljeolja
- 1 näve bladpersilja
- 1 dl rostade hasselnötter
- 1/2 tsk citronzest
- 1 dl rapsolja
- salt och peppar efter smak
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Skala och dela rotsellerin i större bitar. (3x3cm)
Klyfta löken och lägg med rotsellerin på en plåt. Häll över 1-2 msk rapsolja och salta. Blanda och ställ in i ugnen. ca 25-30 min.
Blanda persiljan och rapsolja i en mixer. Blanda till en jämn olja och tillsätt citronzest och hasselnötter och kör till en “chunky” konsistens. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp vatten och hönsbuljongtärningar i en kastrull. Tillsätt de gröna ärtorna och låt koka upp igen.
Häll i rotsellerin, löken och den syrade grädden och använd en stavmixer och kör tills du har en jämn soppa. Tillsätt ev mer vatten för lösare konsistens.
Koka upp och smaksätt med muskotnöt, salt och peppar efter smak.
Servera med persiljeoljan och ev lite rostade rapsfrön.
Lämna ett svar