• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Jul / Skinkmacka med äppelsmör, grönkålscreme och picklade senapsfrön

Skinkmacka med äppelsmör, grönkålscreme och picklade senapsfrön

Cina · december 22, 2023 · Leave a Comment

Det här recpetet på äppelsmör upptäckte när jag var på jakt efter något att göra på en massa äpplen jag fått. Hittade det på Sara Bäckmos blogg och sen kunde jag knappt vänta till julen så att jag fick testa det med en skinkmacka. Jag har inte ändrat mycket i receptet men gjort små justeringar som passar mig.

När vi kör advent på Boo Gårdsbageri brukar vi finhacka grönkål och blanda med färskost och bre ett tjockt lager på en skiva vörtbröd innan vi toppar med skinkan, äppelsmöret och senapsfrön. Brynt, vispat smör är inte heller dumt om du vill skippa färskosten och grönkålen. 

Jag ska vara helt ärligt. Skinkmackorna jag äter under julen kan jag räkna på en hand. Jag hör till dem som köper färdigskivad i butik. Det är liksom inte min grej, men som ett smörrebröd och med lite nya smaker kan jag klämma två på ett bräde. 

Äppelsmöret tar sin lilla tid men sköter sig rätt bra själv.  Jag väljer röda äpplen och behåller skalet på för att få till den där röda färgen, men i de flesta recept jag sett skalas äpplena innan.  

När jag skriver det här receptet gör jag ett plommonsmör. Gjorde ett plommonmarmelad i höstas som blev lite i syrligaste laget så nu passerar jag och kokar om den med rosmarin och vinäger.

Ingredienser äppelsmör

  • 1 kg Ingrid Marie äpplen
  • 1 ¼ dl äppelcidervinäger
  • 2 dl vatten
  • 5-6 dl socker
  • 10 kvistar timjan/eller 2 kvistar rosmarin
  • 1 nypa salt
  • juice och zest från ½ citron

Gör så här

Skär äpplena i klyftor runt kärnhuset.
Koka upp med vinäger och vatten tillsammans med äpplen i en kastrull eller panna som är lätt att röra i. Låt det puttra tills äpplena är mosig. Ca 5-10 min. 

Passera äpplena genom en finmaskigt sil. Jag brukar använda en slickepott för att kunna vända och pressa igenom allt mos. 

När du häller tillbaka moset så mäter du antalet deciliter och tillsätter 1 dl socker/deciliter mos och så en nypa salt, citronjuicen och zesten och en bukett med timjan som du knyter ett steksnöre runt. Då blir det enkelt att fiska upp ur äppelsmöret när det här klart. 

Låt moset sjuda i 1 ½ – 2 timmar och rör om då och då. När den är klar ska den vara nästan fast i konsitensen och lite genomskinlig som gele. Den stelnar ganska mycket när den svalnar. Förvara i glasburk i kylen. 

Filed Under: Jul, Mackor, Tillbehör Tagged With: Äppelsmör, Skinkmacka

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB