Det här recpetet på äppelsmör upptäckte när jag var på jakt efter något att göra på en massa äpplen jag fått. Hittade det på Sara Bäckmos blogg och sen kunde jag knappt vänta till julen så att jag fick testa det med en skinkmacka. Jag har inte ändrat mycket i receptet men gjort små justeringar som passar mig.
När vi kör advent på Boo Gårdsbageri brukar vi finhacka grönkål och blanda med färskost och bre ett tjockt lager på en skiva vörtbröd innan vi toppar med skinkan, äppelsmöret och senapsfrön. Brynt, vispat smör är inte heller dumt om du vill skippa färskosten och grönkålen.
Jag ska vara helt ärligt. Skinkmackorna jag äter under julen kan jag räkna på en hand. Jag hör till dem som köper färdigskivad i butik. Det är liksom inte min grej, men som ett smörrebröd och med lite nya smaker kan jag klämma två på ett bräde.
Äppelsmöret tar sin lilla tid men sköter sig rätt bra själv. Jag väljer röda äpplen och behåller skalet på för att få till den där röda färgen, men i de flesta recept jag sett skalas äpplena innan.
När jag skriver det här receptet gör jag ett plommonsmör. Gjorde ett plommonmarmelad i höstas som blev lite i syrligaste laget så nu passerar jag och kokar om den med rosmarin och vinäger.
Ingredienser äppelsmör
- 1 kg Ingrid Marie äpplen
- 1 ¼ dl äppelcidervinäger
- 2 dl vatten
- 5-6 dl socker
- 10 kvistar timjan/eller 2 kvistar rosmarin
- 1 nypa salt
- juice och zest från ½ citron
Gör så här
Skär äpplena i klyftor runt kärnhuset.
Koka upp med vinäger och vatten tillsammans med äpplen i en kastrull eller panna som är lätt att röra i. Låt det puttra tills äpplena är mosig. Ca 5-10 min.
Passera äpplena genom en finmaskigt sil. Jag brukar använda en slickepott för att kunna vända och pressa igenom allt mos.
När du häller tillbaka moset så mäter du antalet deciliter och tillsätter 1 dl socker/deciliter mos och så en nypa salt, citronjuicen och zesten och en bukett med timjan som du knyter ett steksnöre runt. Då blir det enkelt att fiska upp ur äppelsmöret när det här klart.
Låt moset sjuda i 1 ½ – 2 timmar och rör om då och då. När den är klar ska den vara nästan fast i konsitensen och lite genomskinlig som gele. Den stelnar ganska mycket när den svalnar. Förvara i glasburk i kylen.
Lämna ett svar