Den här lunchen är ett allt-gott-går-att-blanda ihopkok. Jag var på Oriental Supermarket och köpte så mycket fina grönsaker. Om det något jag älskar att köpa där så är det svamp och olika sorters spenat och salladskål. Fick bl.a med mig lite kejsarhatt/kungsmussling och Choi Sam/Blomsellerikål med mig hem. Kungsmussling är en smakrik svamp som, precis som ostronskivling, har en ganska köttig textur. Om du inte har tillgång till en asiatisk butik så brukar de flesta butiker ha både pak choi och salladskål vilka båda är bra ersättare till Choi Sam. På svampfronten gäller samma sak. En helt vanlig champinjon funkar också.
Efter butiksbesöket var jag så sugen på allt jag hade med mig hem att det fick bli ett ihopkok av sånt jag älskar. För enkelhetens skull kokade jag ägget, svampen och kålen i samma vatten som nudlarna. Om du har marinerade ägg så passar de perfekt att ha i det här.



Ingredienser 1 portion
- 3 dl vatten
- 1 tärning hönsbuljong
- 1 tsk gochujang
- 1 msk jordnötssmör
- 1 kungsmussling/kejsarhatt
- en näve Choy Sum/Blomsellerikål (alt salladskål eller Pak Choy)
- ca 70 g valfria nudlar
- 1 ägg
- 1 salladslök
Gör så här
Skiva svampen och salladskålen
Koka upp 1,5 liter vatten med 1,5 tsk salt. Skölj av ägget och koka upp med vattnet och koka i 6 minuter innan du fiskar upp det och lägger i kallt vatten. Efter 2 min lägger du i svampen och salladskålen i samma kokvatten låter dem koka 4 min.
Fiska upp kål och svamp och lägg i en serveringsskål men behåll vattnet för att koka nudlarna i och följ tillagninsinstruktionerna.
I en annan kastrull kokar du upp 3 dl vatten med en buljongtärning, gochujang och jordnötssmör.
Skala och dela ägget och lägg i skålen med kålen, svampen och nudlarna. Häll över buljongen och toppa med skivad salladslök.
Lämna ett svar