Ju mer pumpa jag äter desto mer älskar jag det. Men eftersom pumpa har en ganska söt/mild smak behöver den ngt som bryter av mot det. Det åstadkommer man med både kryddor och konsistens. Så jag har rostat ena halvan av pumpan med lök och vitlök. Det blir soppan. Den andra halvan rostar jag med Gruyère och cayennepeppar. Soppan blir len och tillbehören får sting och textur. Blir kanongott! Sen råkade jag ha kvar lite av mandelpeston från mackan häromdagen men du kan t.ex. finhacka salvia och persilja och blanda med lite olja (eller brynt smör) och salt och ringla över.
Om du tänkte göra den här till lunch så sätt på ugnen i god tid. Pumpan tar 45 min i ugnen om man vill att den ska bli ordentligt rostad, men resten är lättlagat. Jag tycker faktiskt att den blev så bra den här soppan att den gott kan få bli en middag eller förrätt.

Ingredienser 2 portioner eller 4 förrätter
- 1 butternut pumpa
- ½ gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- ½ tsk salvia
- ½ liter vatten
- 1 buljongtärning (höns eller grönsaks)
- zest från ½ citron
- 2 msk rapsolja
- 1 nypa cayennepeppar
- Gruyère, riven eller skuren i stavar
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader
Skala och tärna halva pumpan i 2×2 stora bitar. Andra halvan skivar du till centimetertjocka halvmånar. Blanda med en nypa salt och rapsoljan och bred ut över en varsin halva av en bakplåt. Klyfta löken och lägg i vitlöksklyftorna med skalet på. Strö salvia över pumpatärningarna och cayennepeppar över halvmånarna.
Sätt in i ugnen och baka i 45 minuter. När det återstår 15 minuter tar du ut och strör ut Gruyerèn över de halvmåneformade pumporna och låter allt gå 15 min till.
Koka upp vatten och buljongtärningen.
Ta ut allt ur ugnen och ös ner tärningarna i en mixerskål och tillsätt den kokheta buljongen. Riv ner citronzest och mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar efter smak.
Servera med de gratinerande halvmånarna och örtolja.
Lämna ett svar