Det är något med formatet på Shimejisvamp som gör att jag inte kan låta bli att plocka på mig dem i affären. Men inte bara det. Jag gillar texturen för den håller sig spänstig när man tillagar den vilket jag gillar i rätter där svampen är huvudingrediens. Man vill ju ha något med lite tuggmotstånd. Till den här lunchtallriken dubbelpanerade jag svampen för att få lite crisp också.
Det som ser ut som en fint stylad creme av något slag är en omelett tillagad i mikron. Jag tycker egentligen att omlett blir bäst i stekpanna men jag ville helt enkelt inte ha mer disk.
Jag vet att jag tjatar mycket om Ponzu men det som en färdig dressing, dip eller sås och passar till så mycket. Antingen köper du Ponzu i butik eller så kan du göra den själv. Recept hittar du här.
Ingredienser 1 portion
- ½ kluster ca 70 g Shimejisvamp
- 1 ägg
- 2 msk mjöl
- 1 tsk salt
- 3-4 msk panko eller ströbröd
- 1 krm Shichimi Togarashi (eller en nypa cayennepeppar eller vitpeppar)
- 1 msk rapsolja till stekning
- 1 tsk sesamolja
- 2-3 ägg
- 1 msk vatten
- 1 nypa salt
- Valfri sallad eller t.ex. spetskål
- 1-2 msk Ponzu
- 1 salladslök
Gör så här
Förbered 3 djupa tallrikar med ett vispat ägg, mjölblandning och ströbröd
Dela svamplustret i två delar och vänd i mjöl, salt och Shichimi/cayennepeppar/vitpeppar, därefter doppa ordentligt i ägget och sist i ströbrödet.
Hetta upp en panna med rapsolja, sänk till medelvärme och tillsätt sesamolja och lägg i svampen för stekning. Tryck ut den lätt med stekspaden för att få så mycket stekyta som möjligt på båda sidor. Sänk värmen ytterligare och låt den steka vidare medan du gör omeletten.
Vispa ihop ägg, vatten, salt och lite svartpeppar i en djup tallrik. Ställ in i mikron på 600-750 W. Tillaga i en minut, ta ut skålen och rör ett varv och kör sedan ytterligare en minut.
Lägg upp salladen och dressa med ponzu (ev ½ tsk sesamolja) Toppa med omeletten,svamp och salladslök.
Lämna ett svar