En regnig vårdag var jag på TAK och åt lunch med mamsen och det var så fasligt gott att jag kände jag var tvungen att försöka återskapa en del av smakerna. Japanska smaker och svenska råvaror kan vara den bästa kombinationen. Det jag åt var makrill i olika varianter men tillbehören var bl.a äpple och fänkål och ramslök. Om du inte har ramslök så gör en olja på gräslök. Blanda en kruka gräslök med 1 1/2 dl uppvärmd rapsolja. Mixa och sila.
Jag gör en variant på snabbrimning genom att pensla fisken i en risvinäger och vattenblandning. För den som har Sake eller Shaoxingvin hemma går det lika bra.
Grilla mer fisk!
Jag äger en alldeles egen liten grill. En japansk bordsgrill som passar min matlagning som hand i handske. Jag är inte den som älskar stora stekar på stora grillar. Däremot små portioner på en liten grill. Bordsgrillen gjorde att jag kom över hela den där nojan med att elda och nu vill jag bara laga mat på den hela tiden. Jag har ett galler som är lätt att flytta runt men om du inte har det så rekommenderar jag ett halster när du grillar fisk.
Ingredienser
- 1 hel makrill
- 1/2 dl vatten
- 1 msk risvinäger
- 1/2 majrova
- 1/2 grönt, syrligt äpple
- 1/2 huvud fänkål
- juice från 1/4 citron
- 1 msk ponzu
- 2 msk ramslöksolja (alt gräslöksolja)
- salt och peppar
Gör så här
Förbered grillen
Filea fisken, skölj och torka av den. Skär några snitt i skinnet och pensla den med vinäger- och vattenblandningen. Låt stå i 20 min.
Under tiden skär du majrova, äpple och fänkål i små fina tärningar och dressar med citron och ponzu. Smaka av med ev mer ponzu för sälta men du ska ha en syrlig sallad.
Grilla fisken på skinnsidan i ca 3 min. Vänd på den och grilla ytterligare 1 minut på andra sidan.
Lägg upp det gröna på en tallrik och toppa med makrillfiléerna, ramslöksoljan, salt och peppar.
Lämna ett svar