• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Comfortfood / Shakshukafyllda filodegsgrotor

Shakshukafyllda filodegsgrotor

Cina · september 12, 2024 · Leave a Comment

En förpackning filodeg räcker till så mycket, håller så länge och gör livet både festligare och frasigare på ett enkelt sätt. Det här är som den bästa bakismackan en god lunch eller helgfrukost. 

Det finns många recept på Shakshuka därute och jag är inte trogen något recept alls. Men det jag alltid har i är spiskummin och chili i någon form.  Du kan låta såsen koka länge och bli mustig och djup eller som här lite snabbare.  Bra genvägar för att få till smakerna är Harissa som är en fermenterad chilipasta och paprikapuré.  Vanligtvis skulle jag mjuksteka lök men idag fick det bli lite lökpulver i såsen. 

Fetaosten är en extra grej men jag gillar att smula den mellan lagren av filodeg för att ge den lite extra smak.

Som så ofta ligger en instruktionsfilm på Instagram @lunchhemma

Shakshuka filogrotta

Ingredienser 4 grottor

  • 8-12 filodegsark
  • Oliv- eller rapsolja till pensling och stekning
  • 1 tetra krossade tomater
  • 1 msk paprikapuré (alt en röd paprika)
  • 1 tsk lökpulver (alt en liten gul lök)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk harissapasta (alt 1 färsk röd chili eller chiliflakes)
  • salt
  • 4 ägg
  • 120 g fetaost 
  • 1 msk hackad persilja

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader

Börja med såsen. Om du har färsk lök, chili och paprika, finhackar du ingredienserna och steker i 1 msk olivolja tills det är mjukt och har börjat karamelliseras)

Blanda i de krossade tomaterna och smaksätt annars med lökpulver, paprikapuré, och harissa. Smaka av med salt och låt puttra i 10 min medan du förbereder filodegen. 

Lägg ut filodegsarken ett lager åt gången och pensla dem med olja. Lägg ihop 2 eller 3 lager. Jag väljer 3 för att  få en stadig botten och kunna äta med händerna. 

Skrynkla ihop kanterna av filodegen mot mitten så att det bildas en grotta för fyllningen.

Fyll gropen med tomatsåsen och smule över fetaosten. Lite på tomatsåsen och lite så att det trillar ner mellan lagren av filodeg. 

Häll ett ägg i varje grotta och stoppa in i ugnen. Baka ca 15 minuter. 

Om du vill ha ditt ägg lösare så kan du baka grottorna med tomatsåsen i 10 minuter ta ut dem och hälla i ägget och baka i ytterligare 5 minuter. 

När degen känns krispig och gyllene tar du ut och sprinklar över persiljan.

Filed Under: Comfortfood, Frukost, glutenfritt, Vegetariskt Tagged With: Filodeg, Shaktshuka

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB