En förpackning filodeg räcker till så mycket, håller så länge och gör livet både festligare och frasigare på ett enkelt sätt. Det här är som den bästa bakismackan en god lunch eller helgfrukost.
Det finns många recept på Shakshuka därute och jag är inte trogen något recept alls. Men det jag alltid har i är spiskummin och chili i någon form. Du kan låta såsen koka länge och bli mustig och djup eller som här lite snabbare. Bra genvägar för att få till smakerna är Harissa som är en fermenterad chilipasta och paprikapuré. Vanligtvis skulle jag mjuksteka lök men idag fick det bli lite lökpulver i såsen.
Fetaosten är en extra grej men jag gillar att smula den mellan lagren av filodeg för att ge den lite extra smak.
Som så ofta ligger en instruktionsfilm på Instagram @lunchhemma
Ingredienser 4 grottor
- 8-12 filodegsark
- Oliv- eller rapsolja till pensling och stekning
- 1 tetra krossade tomater
- 1 msk paprikapuré (alt en röd paprika)
- 1 tsk lökpulver (alt en liten gul lök)
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk harissapasta (alt 1 färsk röd chili eller chiliflakes)
- salt
- 4 ägg
- 120 g fetaost
- 1 msk hackad persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader
Börja med såsen. Om du har färsk lök, chili och paprika, finhackar du ingredienserna och steker i 1 msk olivolja tills det är mjukt och har börjat karamelliseras)
Blanda i de krossade tomaterna och smaksätt annars med lökpulver, paprikapuré, och harissa. Smaka av med salt och låt puttra i 10 min medan du förbereder filodegen.
Lägg ut filodegsarken ett lager åt gången och pensla dem med olja. Lägg ihop 2 eller 3 lager. Jag väljer 3 för att få en stadig botten och kunna äta med händerna.
Skrynkla ihop kanterna av filodegen mot mitten så att det bildas en grotta för fyllningen.
Fyll gropen med tomatsåsen och smule över fetaosten. Lite på tomatsåsen och lite så att det trillar ner mellan lagren av filodeg.
Häll ett ägg i varje grotta och stoppa in i ugnen. Baka ca 15 minuter.
Om du vill ha ditt ägg lösare så kan du baka grottorna med tomatsåsen i 10 minuter ta ut dem och hälla i ägget och baka i ytterligare 5 minuter.
När degen känns krispig och gyllene tar du ut och sprinklar över persiljan.
Lämna ett svar