Jag har varit sugen på att laga Yuba (förklaring kommer, så håll ut) så länge men inte riktigt hittad det i butik men så var jag på en av mina favoritbutiker för asiatisk mat och plötsligt fanns det i alla former. Vad är då Yuba. Yuba är det japanska namnet för en produkt gjord på sojamjölksskinn, dvs det skinn som bildas på ytan när man värmer sojamjölken. Det finaste sättet att äta den på är färsk. Men torkad är mycket enklare att få tag på. Man blötlägger helt enkelt skinnet i ljummet vatten 10 minuter och sen är det som pastaark som man kan göra allt möjligt med. Jag blötlade mina i Dashi (en japansk buljong gjord på bl a tång) men en grönsaks- eller hönsbuljong funkar också bra. Du skulle även kunna blötlägga dem med torkad svamp. Det ger en mild smak åt arken redan från början.
Jag vet! Det är lite specialingredienser här men många ingår i de basvararor jag har hemma för asiatisk matlagning och som jag vill tipsa alla om att ha. Jag gjorde en film om hur jag handlade grönsaker på den asiatiska butiken och den fick sånt genomslag att jag gissar att ni är nyfikna på det här med vad man ska köpa i specialbutiken. Mer av det kommer.
Dashi och fördelen med buljongpulver
Tillbaka till den här premiärrätten. Det är alltså Yuba, skogschampinjoner, morning glory (en vattenspenat som kan ersättas med vanlig spenat) och smaksättare som dashi, soya, yuzu (kan ersättas med citron eller lime) och mirin. Dessa ingredienser går på repeat i mitt kök. Dashi är en japansk buljong gjord på kelptång och bonitoflingor (flingor av torkad, rökt tonfisk) Det finns även vegetariska varianter. Har du ätit misosoppa så har du smakat på Dashi. En grej jag verkligen gillar med flera buljonger från det asiatiska köket är att den är frystorkad som små granulat. Den löser upp sig direkt och man kan lätt dosera mindre mängder. Det här är som många japanska rätter milda, lågmälda smaker men som passar otroligt bra ihop. De finns de i min familj som alltid stänker extra soja över men då missar man ju hela poängen. Oh well!




Ingredienser för en prova-på-lunch för 1 person
- 2 ark yuba
- 5 skogschampinjoner, enokisvamp eller shiitake
- 1 krm salt
- En rejäl näve morning glory, spenat eller pak choi
- 2 msk dashi alt höns-/grönsaksbuljong
- 1 tsk ljus soja
- 1 salladslök
- 1 msk rapsolja
- 1 tsk ljus soja
- 1 tsk mirin
- 1/2 tsk juice från yuzu, citron el lime
- 1 tsk krossade, rostade sesamfrön (valfritt)
Gör så här
Börja med att blötlägga Yuban i varm buljong eller svampspad.
Skiva champinjonerna och salladslöken tunt. Lägg undan den gröna delen av salladslöken och stek upp den vita delen med svampen på medelvärme i rapsolja och salt tills den mjuknat lite. Tillsätt 2 msk dashibuljong, 1 tsk soja och låt den sjuda med svampen till den nästan sugit upp buljongen. Tillsätt spenaten och låt den mjukna i pannan.
Häll av vattnet från yuban, rulla ihop den och strimla den så att den blir som tagliatelle. Tillsätt den till svampblandningen.
Blanda yuzu, mirin, soja och häll över yuban, svampen och spenaten. Slunga runt allt i pannan ett par gånger och servera därefter med den gröna delan av salladslöken och lite krossade sesamfrön på toppen.
Lämna ett svar