
Jag ÄLSKAR Italiensk mat! Det är så gott att det behöver inte vara snyggt och då kan man gå loss ordentligt. Allra mest älskar Jag italiensk mat i Italien men eftersom jag är hemma mer än där får jag skapa mitt eget lilla smakrike. Det finns några ingredienser jag alltid har hemma. Om det blev krig skulle mitt prepperkit bestå av de här ingredienserna:
Citron
Riven citronzest är gott till nästan allt. Det har en mild citronsmak utan att bli surt. Men se upp för den vita delen av skalen. Den är besk. Juicen är gott i dressing, drycker, bakverk, tomatsåser osv. När du använt hela citronen kan du lägga resten i diskmaskinen. Det är nämligen ett husmorsknep som ger gratis spolglans.
Parmesanost
Om du återkommer till den här bloggen kommer du märka att jag älskar ost, inte minst parmesan. Parmesan har allt som en maträtt vill ha. Fett, sälta och syra i ett. Den där kanten som du alltid tycker utgör halva kostnaden för osten. Den kan du lägga i en tomatsås nästa gång. Låt den koka med såsen och du har fått både en bättre sås och en mer prisvärd ostbit.
Vitlök
Älskade lilla lök ! Hacka, riv, pressa, rosta i ugnen med skal, koka eller stek i tunna skivor och den kommer att visa upp sig från så många sidor. Men bränn den inte för då visar den sin sämsta sida och blir bitter.
Olivolja
Jag brukar ha en fulolja och en finolja hemma. Fuloljan brukar vara den i en ful och stor plastflaska (eller in en fin dunk för all del). Den steker jag i och använder när det ska vara mycket. Finoljan kommer ofta i en tjusig (och dyr) flaska. Den använder jag i dressing eller för att ”pimpa” i stort sätt vilken rätt som helst. Jag gillar en pepprig olivolja. På hösten kan man få tag på Novello olja, dvs årets skörd. Då kan den vara grumligt grön, pepprig, gräsig och alldeles underbar. Prova någon gång.
Sardeller
De här små rackarna luktar lite funky men är alldeles ljuvliga smaksättare. De har liksom en rund sälta som är så god i såser och på pizzan. I en sås smälter de så man får smaken men ingen supersalt överraskning i munnen.
Kapris
De har en smak som jag länge inte visste vad jag skulle göra med men har kommit fram till att den är en salt smak som gillar andra salta smaker och som måste få vara lite obestämbar bara för att en tillför så mycket. Jag gillar att ha kapris i potatissallader och som smaksättare i alla sorts såser och till sånt som är picklat. Med kapris är mitt råd att börja med lite och lägg till efterhand.
Lämna ett svar