
Det här kan ju tyckas lite orättvist. Att hela Asiens smaksättare får lika mycket utrymme som Italiens. Det stämmer såklart men nu snackar vi nödvändigheter och då får man behärska sig. Jag älskar asiatiska smaker! Efter långhelger med mycket frosseri drömmer jag alltid om rätter med mängder av chili och koriander och det här är stapelvaror i mitt skafferi.
Lime
När någon pressar en lime i min närhet vet jag att det vankas god mat eller en god drink. Den har en sån god syra och gifter sig så bra med den fermenterade sältan som ofta förekommer i det asiatiska köket, i t.ex. soja, miso, fisksås m.m.
Ingefära
Ingefära är som en kombination av hetta och syra. Jag föredrar färsk, riven ingefära i både mat och desserter men om du inte har provat lite torkad ingefära på filmjölken ännu så rekommenderar jag det. Ska man laga ngt asiatiskt så går det nästan inte att vara utan ingefära. En Kimchi utan ingefära skulle t.ex. vara rätt så mycket tråkigare.
Fisksås
Tänk att något som luktar så illa kan smaka så gott. Om jag vill få till den där extra skarpa sältan i en Pho, en röd curry eller såsen till en nudelsallad då går jag loss ordentligt med fisksåsen. Den har liksom en extrem smak som gör rätten. Prova dig fram med fisksåsen men fega inte.
Soja
Oj, oj, oj. Det finns så mycket att säga om soja att böcker måste ha skrivits om det. Men det här en en blogg om luncher så jag nöjer mig med det här: Prova dig fram! Jag brukar ha en ljus, japansk soja och en mörk, kinesisk soja hemma. Ibland festar jag till det med Tamarisoja, Den är dyr men god och då ser jag till att den har huvudrollen. Soja är oslagbar smaksättare. Den har en djup sälta till skillnad från fisksåsens skarpa.
Sesamolja
Sesamolja är pricken över i. Den är smakkompis med soja och det behövs så lite för att ge en rätt en helt ny smak. Jag steker inte i Sesamolja utan droppar en eller två matskedar som smaksättare. Har du inte provat sesamolja så är det dags. Gör en kycklingmarinad med soja, sesamolja, riven ingefära och vitlök och du har tagit steget in i en ny värld av smaker.
Misopasta
Jag är ingen expert på Misopasta men sen jag började använda den i matlagningen har jag upptäckt följande: Det är gott som satan och funkar med det mesta. Alltså begränsar jag mig inte till det asiatiska köket när jag använder Miso. Om du använder Miso i en glaze till en kyckling t.ex. så förvandlas den till något som både är karamelliserat och salt samtidigt och det blir så gott. Jag känner att jag bara påbörjat mitt utforskande i Misons underbara smakuniversum.
Färdig chilipasta eller sås
Srirachasås, Gochujang, Harissa, osv. Grejen med de här såserna är att de görs på så sjukt mycket chili och kärlek att det vore dumt att inte ta genvägen och använda dem. Sriracha är en thailändsk sås smaksatt med bl.a vitlök, vinäger socker och salt och Gochujang en koreansk pasta med fermenterad chilipasta som är lite mustigare i smaken. Harissa är en stark Nordafrikansk chilipasta som jag tycker smakar beskt i burken men ngt helt annat i maten. Funkar t.ex. jättebra till lamm eller ugnsrostade morötter.
Lämna ett svar