Jag är välsignad (och ibland förbannad) med vad jag kallar turbohjärna. Idéerna och tankarna liksom hakar i varandra och slutar inte komma. I morse var det så. Tankar på omelett snurrade runt som en tornado i huvudet. Så innan familjen vaknat hade jag vispat ihop, tillagat, och ätit upp en omelett så att ni ska få den till lunch. Den här gången med en touch av Japan.

En teori om japansk omelett
Ni vet den där lilla fyrkantiga omeletten man får som sushi. Jag har funderat på den. Dels för att den är så god men också att den är fyrkantig. Vad jag kommit fram till är att det kanske är för att den ska kunna ätas med pinnar. Den heter för övrigt Tamago och för att få den både fluffig men ändå ätbar med pinnar så är den gjord i lager. Det skulle bli en förfärligt lång utläggning om jag ens skulle försöka mig på att berätta mer om det men det kan du naturligtvis googla.
Min högst förenklade lunchversion av Tamago
- Knäck 2 ägg i en bunke. Vispa upp med 1 msk vatten och smaksätt med ca en 0,5 msk japansk soja
- Värm en panna med lite olja och lägg ner två nävar spenat (Pak Choi går också bra men inte lika fort) Spenaten är klar på 1 min, då blandar du den med några droppar sesamolja och lägger upp på tallriken.
- Nu steker du din omelett på medelvärme. Om du vill försöka göra den lite ”japanese style” så hjälper det med en liten panna. Fyll botten med ett tunt lager ägg. När det är klart viker du omeletten på mitten så att bara halva pannan fylld. Nu häller du på ett lager ägg till och låter även lite komma in under det lager du redan har. Är du mer uthållig än jag får du till tre lager. Om du gör det på riktigt ska du vika in kanterna också men eftersom jag är jag så tycker jag att en hemmalunch får nöja sig med en halvmåneformad omelett.
- När omeletten är klar, lägger du upp den på tallriken med spenaten, strör lite hackad salladslök, några korianderblad och lite rostade sesamfrön över. Rostade sesamfrön har jag f.ö alltid färdigt eftersom det är skillnaden mellan en A- och en B-lunch.
Och eftersom jag är jag (igen) så var pinnarna i bilden mest för dekoration. Jag åt såklart min omelett med en gaffel. Det tog 7 minuter!
Lämna ett svar