Nu är det dags att släppa sargen och prova Tempeh om du inte gjort det förut. Alla behöver vi lite vegetariska alternativ och även om Tofu är ok så tycker jag att Tempeh har både mer smak och tuggmotstånd och passar min matlagning bättre. Jag gissar att du kommer att köpa din första Tempeh i affären. Där finns lite olika varianter men jag har gjort min själv på sojabönor för att jag gillar den nötiga smaken, konsistensen och storleken på bönorna. Vill du veta mer om vad Tempeh är och hur den görs så kan du läsa här.
Korea och Indonesien i samma skål
Tempeh har sitt ursprung i Indonesien men eftersom jag just nu har en vurm för de koreanska smakerna och kan inget om de indonesiska så får det bli den riktningen på lunchen. Numera finns många smaksättare i de flesta matbutiker, så ut och köp men börja med chilipastan som heter Gochujang. Den gör jobbet när det gäller smaksättningen. Jag har även valt sötpotatisnudlar för att jag gillar variationen och stunsen de har. Du kan såklart använda t.ex. risnudlar om det är vad du har hemma.
Du behöver det här:
- Tempeh (Ca 100 gr)
- Sötpotatisnudlar, (knappt 100 gr eller en portionskaka som de kommer i förpackningen)
- Gochujang
- Japansk soja
- Sesamolja
- Flytande honung
- Risvinäger
- Neutral olja till stekning
- Sesamfrön (inte nödvändigt)
- Koriander (men bara om du har)
- Grönsaker, t.ex. sallad, gurka, salladslök, salladskål, sugarsnaps…
Gör så här:
Den här lunchen ska innehålla lite sälta, hetta och djup i Tempehn som balanseras upp av en frisk, krispig sallad och en salt-söt-syrlig dressing. Du skulle också kunna blanda lite sweet chili sås med ett stänk olja i till salladen och nudlarna om du vill göra det enkelt för dig.
- Börja med att blanda ihop marinaden. Ca 3 msk soja, 1 dryg tsk Gochujang, 1 tsk honung, 1 msk sesamolja.
- Skär din Tempeh i stora kuber t.ex. 2×2 cm och lägg i marinaden. De behöver inte ligga så länge men se till att du vänder dem så att alla sidor får lite marinad på sig.
- Koka upp vattnet till nudlarna
- Medan vattnet kokar upp gör du din sallad. Målet här är krispigt och fräscht som kontrast till Tempehn. Strimla grönsakerna och blanda med hälften av en dressing som du gör på 1,5 msk risvinäger, 1 msk soja, 1 tsk sesamolja. (Du kan också använda Mirin här om du vill addera lite sötma)
- Koka nudlarna enligt instruktionerna på förpackningen och skölj med lite kallt vatten så att de inte klibbar ihop. Häll upp i en skål och häll över resten av dressingen.
- Värm en panna med lite neutral olja. När den är varm drar du ner värmen lite (Soja och honung bränns lätt vid) och steker Tempehn så att den får duktigt med färg på alla sidor. Det går fort. Har du marinad kvar så skrapar du ner en i stekpannan på slutet för att få med så mycket smak som möjligt.
- Lägg upp allt i en skål och toppa med koriander och rostade sesamfrön om du har.
Hur gick det?
Jag är nyfiken på att höra vad du tyckte om Tempeh och hur du lyckades, så lämna gärna en kommentar. Jag vill så gärna att fler ska tycka om Tempeh. Passade det här inte dig så kanske ett annat recept gör det. Nästa gång tänkte jag gå åt fakebacon-hållet med lite rökt smak.
Vill du prova indonesisk mat?
Då ska du kolla in EatUniq och boka en lunch med Khai som bjöd på den godaste Tempeh jag ätit. Älskar deras koncept som innebär att du bokar in en av deras kockar som kommer och lagar spännande mat från världens alla hörn hemma i ditt kök. Under tiden umgås du med dina vänner samtidigt som ni får hänga lite över grytorna och lära er något nytt.
Lämna ett svar