Idag hade jag så fullt upp med att vispa betong att jag alldeles glömde bort er lunch. När vispandet väl var klart var blodsockret så lågt att jag idéerna satt långt inne. Men skam den som ger sig. Ett torrt pitabröd som inte ville bli svinn pockade på min uppmärksamhet. Till sist blev det såhär: Grönkålssallad med vitlöksstekta valnötter och bröd, fetaost, granatäpple och en tahinidressing.
Blev det många och udda ingredienser? Det här blir precis lika gott med riven parmesan istället för fetaost, och du kan ersätta sesamdressingen med olivolja och citron samt skippa granatäpplen. Det som gör rätten är att blanda brödet, nötterna och osten med finhackad grönkål. Det blir både smakrikt och mättande.
Så här gjorde jag:
- Smula brödet grovt i en mortel och stek det sedan i olja tillsammans med en hackad vitlöksklyfta tills det börjar få färg. Innan de gått helt klart tillsätter du en näve hackade valnötter (eller vilken sorts nöt som helst) och kör 2 min till.
- Ställ det stekta brödet och valnötterna åt sidan.
- Finhacka ett 3-4 rejäla blad grönkål och lägg i en skål. Häll över nöt-och brödblandningen och mixa ordentligt. Man ska få små bitar av allt i varje tugga.
- Smula över knappt ett halvt paket fetaost och blanda igen. Toppa med granatäpple om du har. Ställ åt sidan och gör din dressing.
Tahinidressing
Det här är en dressing som inte imponerar så mycket när man smakar av den men som smakar desto bättre på en sallad eller till en kebab.
Du behöver:
- Saften från en halv citron
- 2 msk Tahini
- 3 msk olivolja,
- 1 tsk honung
- Ev vatten
- salt och peppar
Vispa ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Tahini är lite beskt och vill man ta udden av beska använder man salt. Tillsätt vatten för att göra dressingen lösare eller mildare. Ringla över salladen och du är ”good-to-go”!
Lämna ett svar