Jag vet att jag tänjer gränserna för lunch nu men om ni inte lagat Daal förut så är det hög tid nu. Det är packat med smak. och bra grejer för kroppen och så blir det både middag ikväll och ett par luncher i veckan. Det finns väl lika många recept på Daal som det finns matlagare så jag tänker att ni får se det här receptet som inspiration till erat eget recept. Men en sak är säker. Utan linser ingen Daal. Själv använder jag röda för de är så fina, men det går faktiskt bra med alla sorter. När det gäller kryddor så vill du ha lite hetta, lite sötma, currysmak, och lite syra. Servera din Daal med ris eller Naanbröd för att mätta en hel familj eller ät den som den är.
Då kör vi!
Förutom linser, kan du behöva det här till 6-8 portioner
- 400 g linser (typ ett paket)
- 1 burk/tetra krossade tomater
- 1 burk/tetra (ca 400 ml) kokosmjölk
- 4 dl vatten (eller 1 dl vatten/ 100g linser)
- 1 matsked riven eller finhackad färsk ingefära (har du inte det men pulver så kör på det)
- 1 hackad gul lök ( eller vilken lök som helst)
- 1-2 hackade morötter
- 2 vitlöksklyftor
- 1 röd chili (eller chiliflakes)
- 1 tsk Garam Masala (och/eller currypulver)
- Ca 1/2 tsk spiskummin (malen eller rostade frön)
- Ca 1/2 tsk malen koriander eller bockhornsklöver
- 1 kanelstång eller 1/2 tsk malen
- 1 tsk gurkmeja (går bra utan)
- Salt och/eller fisksås
- Olja att steka i
- 1-2 msk Mango Chutney eller pressad lime, apelsin eller citron.
- 1 påse bladspenat eller en näve strimlad grön- eller svartkål.
Nu gör du såhär:
- Ta fram en gryta eller en stekpanna med höga kanter och lock.
- Hacka lök, vitlök, morötter och ev chili, ingefära och stek i olja tills löken blivit lite genomskinlig.
- Tillsätt alla kryddorna och linserna och stek 1 minut till
- Tillsätt vatten och låt det koka upp, sen tillsätter du tomaterna och kokosmjölken.
- Låt grytan stå och småputtra i ca 15 minuter. Vätskan ska ha absorberats om det behövs låt det puttra ett par min till.
- När linserna är klara tillsätter du Mango Chutney och spenat och rör ner (om du har kål, så låter du det puttra 2 min extra)
- Smaka av med salt och/eller fisksås.
Andra ingredienser att experimentera med i Daal
- Istället för koriander prova bockhornsklöver
- Istället för kanel, prova kardemumma
- Istället för spenat, ta grönkål eller svartkål
- Blomkål är alltid gott med curry
- Färsk koriander såklart!
- Prova olika sorters linser
Lämna ett svar