Min svägerska är från Turkiet och hon gör sin Muhammara med fetaost. Så då gör jag det också även om många recept inte har det. Vet ni vad som händer med paprika när man grillar den. Jo, då uppstår Maillardreaktionen och mer om den kan ni läsa här. Det är något alldeles magiskt i varje fall. Paprikan blir lite söt, bränd och djup i smaken och det är det som gör Muhammaran så god. Den är god till grillat kött och kyckling, ugnsrostad potatis eller som en pastasås eller bara att skopa upp med lite gott bröd som en förrätt.
Du behöver det här:
- 3 röda paprikor
- 1-2 vitlöksklyftor (efter preferens)
- 1 msk granatäppelsirap (eller äpplelcidervinäger eller vad du har)
- 2/3 fetaost i smulor
- 0,5 dl valnötter
- 0,5 tsk chiliflakes (Urfa chili är perfekt men vanliga går bra)
- En skvätt olivolja
- 1-2 msk citronjuice
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk mild rökt paprikapulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader eller 200 grader varmluft.
Dela paprikan i halvor och lägg på en oljad plåt med skinnsidan uppåt. Grilla paprikorna i ca 20-25 min. Skinnet ska nästan vara bränt.
Under tiden rosta valnötter i en torr stekpanna och hacka dem lite grovt.
Ta ut paprikan och låt den svalna. Sen tar du bort skinnet. Det är inte så noga med att få bort allt om det blir för pilligt.
Kör sen paprikan i mixer med vitlök, och kryddor. Smaksätt efter hand med citronen så att den inte blir för syrlig. Röran behöver inte vara helt slät men när du är nöjd rör du ner valnötterna och fetaosten (den ska vara chunky)
Lämna ett svar