Bara halva middagen kom med på den här bilden men det var ändå den halvan som gjorde sig bäst på bild. Dvs de gula, lila och orangea morötterna som rostades med hel kummin i ugnen. Tänk vad lite färg kan göra ändå. Kummin och morötter är otroligt gott tillsammans. Idag hade jag olivolja, salt och kummin. Men ibland brukar jag smälta lite smör och blanda med Harissa och kummin. Också gott och med lite mer drag i.
För de familjemedlemmar som inte är nöja med ”bara morötter” åkte det ner lite rostad färskpotatis också.
Rökt paprika + balsamvinäger älskar kyckling!
Rökt paprika och balsamvinäger. Skulle tro att det är min favoritkombo till kyckling. Det är maxad smak med få ingredienser.
”Sås måste man ha…”
Det säger i varje fall en del i familjen. Och vem är jag att neka dem det. Men det behöver inte vara så knepigt. Turkisk yoghurt med mald spiskummin, hackad persilja, citron och vitlök.
Du behöver det här för 4 pers
Kycklingen
- 500 g kycklinglårfilé
- 3 msk olivolja,
- 1 msk rökt paprikapulver
- 3 msk balsamvinäger
- Salt och peppar
Morötterna
- 8 morötter av olika färg
- 1 msk kummin
- olivolja
- salt
Yoghurtsåsen
- 2 dl turkisk yoghurt
- 1 msk mald spiskummin
- 2 msk olivolja
- 1 liten näve hackad persilja
- Zest och juice från en halv citron
- En nypa salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader eller 200 om du kör varmluft. Varmluft passar bra om du vill ha lite potatis på ytterligare en plåt.
Blanda marinaden till kycklingen och lägg filéerna i. Det här kan du såklart göra hur långt innan som helst. Men om du inte hinner så kom ihåg att pensla kycklingen med marinaden medan du grillar för att få max smak.
Dela morötterna på längden i fyra delar. Lägg på en plåt och ringla över olivolja, och krydda med salt och kummin. Blanda gärna lite med händerna så att alla morötter har kryddor och olja på sig.
Ställ in morötterna i ugnen och låt dem gå tills de har fått ordentligt med färg. Ca 25-30 min.
Under tiden blandar du ingredienserna till yoghurtsåsen och smakar av med salt och peppar på slutet.
Trä upp kycklingen på spett (eller kör dem som de är) och lägg dem på grillen. Glöm inte att pensla med marinaden medan du grillar. Lägg dem på indirekt värme efter ca 7-8 min.
Lämna ett svar