Det måste vara det dåliga vädret som gör att jag i ren desperation ger mig på ett bullbak. Det är nämligen min absolut sämsta gren i köket. Men idag så garderade jag mig på alla sätt och vis. Naturligtvis så misslyckades jag lite med vetedegen ändå. (Kan man skylla på lågtryck?) Men fyllningen. FYLLNINGEN! Den gjorde att jag förlät mig själv. Tyckte även att jag var rätt så klyftig som gjorde brytbullar vilket var väldigt förlåtande när min slabbiga deg inte riktigt höll måttet.

Rabarberbullar med ännu mera ljuvlighet på insidan En bra glasyr gömmer alla eventuella skönhetsfel Blåbärsbullar med maxad blåbärssmak
Fyllningen som räddade bullbaket
Under ett uppehåll i regnet klev jag ut i ett myrbo och plockade de finaste blåbären. Klart att de skulle växa just där vilket det dessvärre tog en stund innan jag blev varse. Uttrycket ”myror i brallan” har nu fått en verklig innebörd. På grund av myrincidenten fick jag bara ihop en halvliter blåbär men räddades av rabarber så det blev alltså två olika fyllningar som gjordes så här:
Blåbär
- 0,5 liter blåbär
- 1/2 vaniljstång (skrapa ur kärnor och lägg i stången också)
- Saften av en halv citron
- 1,5 dl socker
Rabarber
- 0,5 liter rabarber i 2 cm tjocka skivor
- 1/2 vaniljstång (skrapa ur kärnor och lägg i stången också)
- Saften av en halv citron
- 1,5 dl socker
Koka upp blåbären/rabarberna tillsammans med övriga ingredienser och sänk sedan värmen och sjud tills du har en trögflytande kompott. (Ca 25 minuter) Ställ åt sidan och svalna.
Smörfyllning
- 300 gram rumsvarmt smör
- 1 dl socker
Vetedeg
Här kanske du har ett eget ”failproof” recept på vetedeg så använd det. Det viktiga med den här degen är mängden kardemumma och vaniljsockret. I receptet nedan har jag gjort tre justeringar från mitt ursprungliga som jag hade ett ägg och använde vanligt vetemjöl i och som jag lät jäsa i en hel timme. Tror det kan göra susen.
- 1 msk kardemummakärnor (krossade)
- 3 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 1 msk vaniljsocker
- 150 gram rumsvarmt smör
- 11-12 dl vetemjöl special
Blanda jäst, socker, salt och det rumsvarma smöret.
Värm mjölken till fingertemperatur tillsammans med kardemumman och häll över jästblandningen.
Rör ihop tills jästen löst sig.
Rör ner mjölet lite åt gången och fortsätt röra tills degen släpper från kanterna.
Låt degen jäsa övertäckt i 45 min
Sätt ugnen på 200 grader
Dela degen i två och kavla ut en halva i taget (ca 30 x 20)
Bre på hälften smörfyllningen och blåbären eller rabarberna.
Rulla ihop degen och dela den i ca 3 cm tjocka skivor.
Lägg omlott på en plåt med 2 cm avstånd så att de har plats att jäsa men jäser ihop.
Gör om med deg nr 2 och den andra fyllningen.
Låt bullarna jäsa under duk i ca 45 min ( jäs längre om du tycker att de inte fått fart)
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min eller tills de fått färg.
Låt dem svalna på galler innan du ringlar över glasyren
Glasyr
- 4 dl florsocker
- 3 msk vatten
Blanda ihop florsocker och vatten. Börja med 2 msk vatten och tillsätt lite efterhand så att du får rätt konsistens. När du kan ringla den med skeden är den lagom.
Om du fick rabarberkompott över…

Lämna ett svar