Jag älskar tomater som får baka långsamt i ugnen. De får en helt magisk, söt smak. Ärligt talat är det ju mest så här års som tomaterna är riktigt smakrika så under vinterhalvåret brukar jag göra så att jag skivar tomater och halvtorkar dem med salt och oregano och har som pålägg på smörgåsar med mozzarella och pesto på ruccola. Det blir liksom lite roligare så.
Men det är ju inte vad jag lagade häromdagen. Ugnsbakade tomater gjorde jag däremot och jag smaksatte dem med fänkål, muscavadosocker, vitlök, oregano, balsamvinäger, olivolja, salt och peppar. Sen åt jag dem med Burrata som en hel rätt för mig själv. Men såklart är det bästa sortens förrätt eller en komplett lunch såhär på sommaren. Du kan såklart byta ut Burratan mot mozzarella eller turkisk yoghurt.
Du behöver det här till 2 pers:
- Ett paket tomater gärna miniplommon, körsbär, romantiska eller liknande.
- 1 Burrata (Eller turkisk yoghurt)
- 1 msk muscavadosocker
- 1 msk fänkålsfrön, grovt malna
- 2 msk balsamvinäger
- 3 msk olivolja
- 1 stor, riven vitlöksklyfta
- Några kvistar färsk oregano
- Salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader (Det är viktigt att inte ha för hög värme så att sockret bränns)
Blanda alla ingredienser och ringla över hälften över tomaterna och spar resten.
Ställ in i ugnen i en form (du vill spara all ev, juice) och låt dem baka i ca 1,5 timme.
Ta ut dem ur ugnen och servera med Burratan. Ringla över resten av dressingen. Salta och peppra.
Göran says
Hej
Tack för tipset.
Mycket populärt hemma!
Cina says
Tack! Alltid kul med tips som går hem 🙂