Är inte soja, sesamolja och ingefära den bästa smakkombinationen i världen? ”Whenever in doubt” så är det med den du räddar vilken råvara som helst.
Om du läser den här bloggen någon gång då och då så känner du till min vurm för att bränna på aubergine riktigt ordentligt. Men idag ångade jag på den ordentligt istället. För ibland vill man helt enkelt variera sig och dessutom är det riktigt gott fast på ett annat sätt. Egentligen hade den här middagen kunnat stanna vid auberginen med ris eller nudlar men jag gjorde en miso- och limekyckling med massor av koriander till och det visade sig vara jättegott tillsammans och så familjens storätare fick lite mer kött på benen.
Just det, så var det lite svartkål som jag skickade ner i ångbadet också. Bara för att jag kunde och hade egenodlad svartkål som behövde landa i en rätt just idag. Här kan du slänga i vilken kål som helst eller inte alls men inte blev det sämre.
Du behöver det här till 4 pers:
- 1 – 2 auberginer (Beroende på om du tänker ha kött till eller inte).
- Några blad svartkål eller t.ex. pak choi.
- 2 st salladslökar
- 1 msk riven ingefära
- 3 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 2 msk rostade sesamfrön (valfritt)
Gör så här:
Sätt på en kastrull med en halv liter vatten i botten och koka upp. Du ska kunna sätta ett durkslag ovanpå kastrullen som du ska lägga auberginen i utan att vattnet når durkslaget. Om du har bambukorgar kan du ånga i dem. Lägg då lite bakplåtspapper i botten.
Strimla auberginen på längden i ca 1,5×1,5 cm och lägg dem durkslaget och lägg även i kålen om du väljer till det. Täck över durkslaget med aluminiumfolie som sluter tätt om kastrullens kanter och låt det koka i ca 30 min. Du vill att auberginen ska vara mjuk rakt igenom.
När auberginen är klar lägger du den på ett fat och häller över soja- och sesamblandningen, hackar 2 salladslökar och strör över.
Lämna ett svar