Jag säger bara Miso! Jag vet inte vad jag gjorde innan? Miso är alltså en fermenterad sojapasta som används mycket i japansk matlagning. Vad ska man säga om den? Den är salt. Den är len och den är umami och alldeles underbar i matlagning. Den kan bli lite karamelliserad vid högre temperaturer och göra under med t.ex aubergine men även som här med kyckling. Servera med den ”ångade auberginen” och ris.
Du behöver det här till 4 pers:
- 400 – 500 g kycklinglårfilé (Helst med skinn)
- 2 rejäla matskedar misopasta (jag använder ”vit)
- 1 msk jordnötssmör
- 2 msk japansk soja
- 1 tsk chili av ngt slag
- 2 lime
- En ”dasslocksnäve” med koriander. Alltså mycket!
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda soja, jordnötssmör, miso, chili och saften från 1 lime och lägg i kycklingen och se till att varenda millimeter är täckt med lite misomarinad. Det här kan du göra när som helst i förväg men om du inte gjort det så blir det sannerligen gott ändå. På bilden är kycklingen tärnad men det blir faktiskt bättre och saftigare med hela bitar och mer krämigt.
Lägg kycklingen i en form med skinnsidan upp och kör den i mitten av ugnen och låt den gå i 25-30 minuter.
Ta ut kycklingen ur ugnen och kolla att den är genomstekt. ÖS på med koriander!! Pressa den andra limeklyftan över eller servera den i kvartar till så att man själv får bestämma hur mycket man vill ha.
Lämna ett svar