• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Mer Galette åt folket!

Mer Galette åt folket!

Cina · juli 27, 2020 · Leave a Comment

Jag fick lite blodad tand av min blåbärsgalette. Tänkte att det var ett sånt snyggt sätt att servera allt möjligt i. Så idag har jag testat två varianter som jag tänker att man kan ha som förrätt. Jag var lite lat och köpte färdig smördeg för jag var mest intresserad av smakerna på innehållet. Helt klart en bra genväg även om jag tycker att den puffade upp sig lite för mycket.

Jag har sagt det förut och säger det igen. Morötter och kummin är ett vinnarteam. Rödbetor och timjan likaså. Så det var så fick det bli. Båda pajerna funkar fint med t.ex. fetaost, chèvre eller bara en klick turkisk yoghurt till. Laga dem som en liten paj åt varje middagsgäst och servera med en liten sallad på späda blad som du dressar med olivolja och balsamvinäger. Både morötter och rödbetor blir snygga trots hård ugnsvärme. Skulle satsa på rotfrukter här om du inte vill riskera en soggig botten. Varför inte testa, palsternacka eller potatis om du föredrar det.

Du behöver det här till 4 pers:

Morotsgalette
  • 1 paket färdig smördeg i 4 ark
  • 1 knippe morötter, tunt skivade och gärna med lite grönt kvar
  • 1- 1,5 tesked hel spiskummin
  • Ca 2 msk flytande honung
  • 1,5 tsk flingsalt och olivolja
”Man tager vad man haver”, sa Cajsa Warg och dekorerade med rädisor när salladen var slut.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Blanda 2 msk olivolja, med salt, kummin och honung. Skiva morötterna så tunt du kan och vänd dem i oljeblandningen.

Kavla ut degen så att den passar längden på morötterna. Lägg degplattorna bredvid varandra på ett bakplåtspapper.

Lägg morötterna på mitten av degen och vik därefter upp kanterna (ca 2-3 cm) runt morötterna.

Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 35 min.

Servera med en sallad på späda blad och en klick turkisk yoghurt som du ringlar lite honung och olivolja över. Salta lite efter smak.

Rödbetsgalette
  • 6 rödbetor, gärna i olika färg
  • Några kvistar färsk timjan
  • 1 paket fetaost
  • Flingsalt, peppar, olivolja, balsamvinäger
Så vackert att ingen hade brytt som det är gott eller inte. Men nu råkade det vara både gott och vackert.

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader varmluft

Skala och skiva rödbetorna i tunna skivor

Kavla ut degen till 4 kvadrater och lägg på ett bakplåtspapper

Lätt rödbetorna i ett ”fiskfjällsmönster” på mitten och ca 2-3 cm från kanterna.

Lägg några kvistar färsk timjan på varje paj. Salta och peppra och ringla lite olivolja över.

Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min.

Ta ut och servera med en sallad på späda blad, ringla över lite balsamvinäger och – om du vill – smula lite fetaost över salladen eller pajerna och toppa med ytterligare lite olivolja.

Filed Under: Grönsaker, Sommarluncher, Sommarmat, Vegetariskt Tagged With: Förrätt, Galette, Morötter, Rödbetor

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Leftovers Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB