Jag fick lite blodad tand av min blåbärsgalette. Tänkte att det var ett sånt snyggt sätt att servera allt möjligt i. Så idag har jag testat två varianter som jag tänker att man kan ha som förrätt. Jag var lite lat och köpte färdig smördeg för jag var mest intresserad av smakerna på innehållet. Helt klart en bra genväg även om jag tycker att den puffade upp sig lite för mycket.
Jag har sagt det förut och säger det igen. Morötter och kummin är ett vinnarteam. Rödbetor och timjan likaså. Så det var så fick det bli. Båda pajerna funkar fint med t.ex. fetaost, chèvre eller bara en klick turkisk yoghurt till. Laga dem som en liten paj åt varje middagsgäst och servera med en liten sallad på späda blad som du dressar med olivolja och balsamvinäger. Både morötter och rödbetor blir snygga trots hård ugnsvärme. Skulle satsa på rotfrukter här om du inte vill riskera en soggig botten. Varför inte testa, palsternacka eller potatis om du föredrar det.
Du behöver det här till 4 pers:
Morotsgalette
- 1 paket färdig smördeg i 4 ark
- 1 knippe morötter, tunt skivade och gärna med lite grönt kvar
- 1- 1,5 tesked hel spiskummin
- Ca 2 msk flytande honung
- 1,5 tsk flingsalt och olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Blanda 2 msk olivolja, med salt, kummin och honung. Skiva morötterna så tunt du kan och vänd dem i oljeblandningen.
Kavla ut degen så att den passar längden på morötterna. Lägg degplattorna bredvid varandra på ett bakplåtspapper.
Lägg morötterna på mitten av degen och vik därefter upp kanterna (ca 2-3 cm) runt morötterna.
Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 35 min.
Servera med en sallad på späda blad och en klick turkisk yoghurt som du ringlar lite honung och olivolja över. Salta lite efter smak.
Rödbetsgalette
- 6 rödbetor, gärna i olika färg
- Några kvistar färsk timjan
- 1 paket fetaost
- Flingsalt, peppar, olivolja, balsamvinäger
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft
Skala och skiva rödbetorna i tunna skivor
Kavla ut degen till 4 kvadrater och lägg på ett bakplåtspapper
Lätt rödbetorna i ett ”fiskfjällsmönster” på mitten och ca 2-3 cm från kanterna.
Lägg några kvistar färsk timjan på varje paj. Salta och peppra och ringla lite olivolja över.
Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min.
Ta ut och servera med en sallad på späda blad, ringla över lite balsamvinäger och – om du vill – smula lite fetaost över salladen eller pajerna och toppa med ytterligare lite olivolja.
Lämna ett svar