För en herrans massa år sedan hälsade jag på min kompis David som då bodde i Florens. Vi gjorde en roadtrip. 5 personer och packning inklämda i en liten röd Fiat utan luftkonditionering på kringelkrokiga vägar i Toscana. Har fortfarande några av mina bästa matminnen från den resan och det var första gången jag åt Porchetta. Vi åt det i en Saluhall och fick den serverad över disk i ett ciabattabröd. Herregud så gott det var!! Den gode David driver nu Talldungens Gårdshotell med sin fru Emma och underbar personal. Om du bara ska göra en utflykt i år så styr kosan dit. Gästfriheten, maten, drycken, frukosten, bröden och miljön är tamejtusan det bästa som går att uppleva i vårt avlånga land och ibland har de Porchetta på menyn också.
Igår längtade jag så vansinnigt mycket ett Italien och Porchetta. Så till den grad att jag fick styra kosan till vår lokala charkbutik och köpa ett stycke svensk fläsksida för det är precis vad du behöver för att göra en porchetta. Du kan göra Porchetta i ugnen om du vill men jag körde den på grillen. Det tar ca 2 timmar på grillen. Förslagsvis kryddar du och rullar ihop din fläsksida dagen innan eller på morgonen samma dag som du ska ha den. Säg till din slaktare att du ska göra Porchetta så kan hen se till att du får en bra bit som går att rulla och ev trimma den lite. Det här är rustik mat som man avnjuter bäst på stående fot direkt från grillen om du frågar mig.

Du behöver det här:
- En näve färsk salvia
- En näve färsk timjan
- 4 vitlöksklyftor finhackade
- Olivolja, salt och peppar
- 3-4 tvättade, ekologiska citroner delade i halvor
- Snöre att binda ihop din rulle med
Gör så här:
Lägg ut din fläsksida och prova att rulla ihop den så att du ser att du får ihop den hela vägen runt. Du kan ev. ta bort lite av svålen om du behöver för att få ihop rullen.
Vänd fläsksidan med svålen uppåt och skär skåror i ett rutmönster. Här ska du sen gnugga in lite örter, olja, salt och peppar så att även svålen får smak.
Vänd på köttet och bred ut örter, vitlök, salt och peppar över hela sidan. Snåla inte på örterna. Fläsk kräver mycket smak och det är en rejäl bit du har.
Rulla nu ihop din sida till en kompakt rulle och bind upp den med bomullssnöre. Gnugga in hela rullen med lite salt, peppar och lite olja. Om du vill få extra smak kan du ta en rosmarinkvist och ”pensla” på oljan och sen gör du detta regelbundet medan du grillar.
Nu lägger du din Porchetta på indirekt värme på grillen och låter tiden och värmen göra jobbet. Vänd rullen regelbundet så att den blir jämt grillad. Efter ca 1,5 timme sätter du i en termometer och börjar kolla innertemperaturen. Du siktar på 68-70 grader.
Lägg citronhalvorna på grillen med köttsidan nedåt. Ha lite koll på dem tills de har fått en fin gyllene färg och lägg dem på indirekt värme tills köttet är klart.
Om du tycker att svålen inte fått tillräckligt med färg eller inte känns krispig när innertemperaturen börjar nå 65 grader så kan du lägga din rulle på direkt värme så att den får en extra kyss av grillen.
Låt porchettan vila en stund innan du skär upp den och glöm inte ta bort snöret. Skiva upp köttet, pressa över citron och unna dig en bit knaprig svål. Jag gillar att ha lite grönsaker till t.ex. en sallad på semitorkade tomater, zucchini och picklad fänkål. Sen stoppar jag allt i ett bröd så att saften från köttet inte ska rinna iväg. MUMS!

Lämna ett svar