Vi är många som har zucchini i rabatterna nu och i butikerna kan du köpa svensk zucchini till bra priser så varför inte prova på lite olika sätt att tillaga den på. Om du odlar själv har du dessutom chansen att skörda blommorna och fritera dem. Tomater finns det också gott om nu och många av dem är på tok för ljuvliga för att man ska tillaga dem men en del sorter blir bara bättre av långsam och låg värme.
När jag semitorkar grönsaker gör jag det på 80 grader varmluft och i ganska många timmar. Minst 3-4 timmar. Men det kräver minimal förberedelse och man behöver inte passa dem medan de står i ugnen på så låg värme så du kan lugnt ägna dig åt annat under tiden.
Prova det här! Både zucchini och tomat blir saftig och smakrik och blir perfekta tillbehör till det mesta. Varför inte i ett bröd med några skivor porchetta.

Du behöver det här:
- 2 zucchinis
- 5 plommontomater
- Ett fänkålsstånd
- 1-2-3 lag
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på varmluft 85 grader.
Skiva tomater och zucchini i centimetertjocka skivor och lägg på bakpapperklädda plåtar.
Strö över flingsalt och ställ in i ugnen.
Titta in i ugnen efter 3 timmar och kolla så att grönsakerna inte börjar bli för torra. De ska alltså krympa och tappa vätska men inte vara torra eller få färg. Efter 3,5 till 4 timmar bör de vara klara.
Under tiden som zucchinin och tomaterna står i ugnen picklar du din fänkål. Skiva fänkålen tunt med dill och allt. Häll över 1-2-3 lagen när den svalnat och låt stå tills övriga grönsaker är klara.
Ta ut grönsakerna och lägg dem på ett fat. Ringla över olivolja, peppra och bred ut den picklad fänkålen över. Servera med porchetta, grillad fisk, halloumi eller kyckling.

Lämna ett svar