När man har allt möjligt och inget i kylskåpet. Du vet, det där blomkålshuvudet man köpte och tänkte man skulle göra något av men så går dagarna och blomkålen blir mjukare för varje dag och man har fortfarande ingen plan. Då kan man riva blomkålen på ett rivjärn och låta det ersätta, bulgur, ris, eller pasta och ha i en sallad. Igår blev det en tomatsallad, som toppades med vinägrett och brödkrutonger. Har du en minut extra så kokar du upp en liter vatten och sköljer av blomkålen med. Då blir den lite snällare mot magen.
Du behöver det här till 4 pers:
- Ett blomkålshuvud
- 500 g tomater
- Ett par nävar gammalt bröd
- Parmesanost
Till vinägretten (Ca 1 dl)
- 3 msk olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk Dijonsenap (valfritt, eller byts mot annan senap)
- 1 tsk Flytande honung
- 1 msk vatten
- 1 krm salt, några tag med peppar
Gör så här:
Tärna två skivor av något dagsgammalt bröd och stek i lite olivolja och salt. Lägg åt sidan.
Riv blomkålen på ett rivjärn och koka samtidigt upp 1 liter vatten. Lägg blomkålen i ett durkslag och häll över det kokande vattnet och låt rinna av. Du kan även strunta i detta moment som gör blomkålen lite mildare.
Dela tomaterna och blanda med brödet. Låt dem stå ett par minuter tillsammans så att brödet suger upp tomatjuicen. Blanda sen med den rivna blomkålen, häll över vinägretten och hyvla över duktigt med parmesanost.
Ta några extra tag med pepparkvarnen.
Lämna ett svar