• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Lunchhemma.se

matinspiration för medvetna, moderna människor

  • Hem
  • Min bok
  • Bloggen maten och jag
  • Om Ord & Mat by Cina
    • Erbjudande
    • Kunder
  • Show Search
Hide Search
You are here: Home / Grönsaker / Riven blomkål- och tomatsallad

Riven blomkål- och tomatsallad

Cina · september 1, 2020 · Leave a Comment

När man har allt möjligt och inget i kylskåpet. Du vet, det där blomkålshuvudet man köpte och tänkte man skulle göra något av men så går dagarna och blomkålen blir mjukare för varje dag och man har fortfarande ingen plan. Då kan man riva blomkålen på ett rivjärn och låta det ersätta, bulgur, ris, eller pasta och ha i en sallad. Igår blev det en tomatsallad, som toppades med vinägrett och brödkrutonger. Har du en minut extra så kokar du upp en liter vatten och sköljer av blomkålen med. Då blir den lite snällare mot magen.

När man tager av man haver och inte piffar för mycket med bilden. Men gott blev det.

Du behöver det här till 4 pers:

  • Ett blomkålshuvud
  • 500 g tomater
  • Ett par nävar gammalt bröd
  • Parmesanost
Till vinägretten (Ca 1 dl)
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk Dijonsenap (valfritt, eller byts mot annan senap)
  • 1 tsk Flytande honung
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt, några tag med peppar

Gör så här:

Tärna två skivor av något dagsgammalt bröd och stek i lite olivolja och salt. Lägg åt sidan.

Riv blomkålen på ett rivjärn och koka samtidigt upp 1 liter vatten. Lägg blomkålen i ett durkslag och häll över det kokande vattnet och låt rinna av. Du kan även strunta i detta moment som gör blomkålen lite mildare.

Dela tomaterna och blanda med brödet. Låt dem stå ett par minuter tillsammans så att brödet suger upp tomatjuicen. Blanda sen med den rivna blomkålen, häll över vinägretten och hyvla över duktigt med parmesanost.

Ta några extra tag med pepparkvarnen.

Filed Under: Grönsaker, Sallader, Snabblunch, Vegetariskt Tagged With: Blomkål, Krutonger, Tomatsallad, Vinägrett

Reader Interactions

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Primary Sidebar

Lunchhemma_icon
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Gillar du bloggen och tänker att vi kan samarbeta på något sätt.
Då kan du kontakta mig på cina.risberg(at)gmail.com

Etiketter

Aubergine Avokado Belugalinser Broccoli Brysselkål Burrata Chiliolja Falafel Fetaost Fredagsunnet Granatäpple Grönkål Halloumi Harissa Hasselnötter Hummus Kimchi Krutonger Kyckling Lax Mozzarella Mynta Nudlar Omelett Ost Parmesan Pasta Pocherat ägg Potatis Quesadilla Ramslök Ricotta soppa Spetskål Svartkål Sötpotatis Sötpotatisnudlar Toast Tomatsallad Tomatsås Tonfisk Valnötter Za’atar Zucchini Ägg

Kategorier

  • Asiatiska smaker
  • Bakat
  • Comfortfood
  • Desserter
  • Förrätter
  • Fredagsunnet
  • Frukost
  • glutenfritt
  • Grillat
  • Grönsaker
  • Helglunch
  • Husmorstips
  • Jul
  • Köksredskap
  • Laktosfritt
  • Leftover rescue
  • Leftovermakekover
  • Lunch med vänner
  • Lunchhemma testar
  • Mackor
  • Mat som lagar sig själv
  • Medelhavssmaker
  • Mellanmål
  • Middag
  • Pastarätter
  • Personligt
  • Plåtmat
  • Sallader
  • Såser
  • Smaksättare
  • Snabblunch
  • Sommarluncher
  • Sommarmat
  • Soppa
  • Tillbehör
  • Uncategorized
  • Vegetariskt

Senaste inläggen

  • Aprilkrisen: saker du inte ska göra när du är nere
  • Krämig svamprisoni
  • Yuba med svamp och morning glory
  • Pumpafyllda pastarullar
  • Blodpudding med brynt vitkål
LunchHemma_logo
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Copyright © 2025 Ord och Mat by Cina AB