Här kommer en oväntad men sjukt god kombo. Kimchi och Gruyerè!! Jag vet att det låter knäppt men det här är det bästa jag vet just nu. Mellan två skivor surdegsbröd i en grill (eller stekpanna) är det faktiskt oslagbart! Och ännu bättre. Det är världens snabbaste lunch. Om du nu inte skulle få tag på Gruyerè eller absolut inte kan tänka dig det så kan du såklart ta någon annan sorts ost som mozzarella eller en rökt ost som Scamorza. Regeln här är ”The more, the better!”

Du behöver det här:
- Kimchi
- Gruyerè
- Surdegsbröd
Jag gillar att göra min Kimchi själv och jag gör den på Jennie Walldéns recept. (Se nedan) men såklart kan du köpa färdig. Här varierar det väldigt mycket i smak och innehåll tycker jag. Känner att jag måste göra ett test vid tillfälle men tills dess säger jag Risberg är rätt ok. (på bilden) Observera att det faktiskt är ren slump att vi bär samma namn!
Gör så här:
Skär två rejäla skivor bröd.
Lägg ett ordentligt lager ost på båda skivorna och ett par matskedar Kimchi så att den ligger mellan osten. (Om du vill grilla i ugnen så gör du en enkelmacka istället)
Grilla mackan i en smörgåsgrill eller i stekpanna. Se då till att lägga lite tryck på den med jämna mellanrum.
Recept Jennie Walldéns Kimchi
- 1 huvud salladskål
- 2 msk salt
- 1.5 dl vatten
- 2 msk rismjöl
- 1 msk socker
- 1 msk färsk ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 gul lök
- 0.5 dl fisksås
- 0.5 dl räkor (hackade)
- 5 st salladslök
- 0.25 dl chiliflakes
- 2 msk Gochujang (Detta är mitt eget tillägg till receptet. Du kan byta ut den mot mer chiliflakes)
- 1 morot
- 1 rättika
Gör så här:
Skär salladskålen i 4 cm bitar. Strö saltet över salladskålen, rör runt och låt stå i 1,5 timmar. Skölj sedan salladskålen grundligt tre gånger för att få bort överflödigt salt.
Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock och något genomskinlig blandning. Låt svalna något och blanda sedan i riven ingefära, riven vitlök, riven lök, fisksås, chiliflakes, Gochujang och räkor, och rör noga.
Tillsätt tunt skivad salladslök, morot skuren i tändsticksstavar, rättika i tändsticksstavar och den saltade salladskålen till chiliblandningen och blanda ordentligt, gärna med händerna så att grönsakerna inte går sönder.
Lägg blandningen i glasburkar, täck med plastfolie och förslut med lock. Fyll inte upp burkarna helt då det behövs plats för fermenteringen. Låt stå framme i rumstemperatur i 2 dagar. Den ska bubbla av jäsningen och är då klar att ätas. Förvaras sedan i kylen.
Lämna ett svar