När det gäller lunch tänker jag ofta på tre saker. Jag vill inte behöva handla för att få ihop den, det ska gå hyfsat snabbt och jag vill inte ha en massa disk. Extra plus är det om jag kan jobba vidare medan maten lagar sig själv. Då förflyttar jag kontoret, dvs datorn, till köksregionen så att jag kan hålla ett vakande öga över min lunch.
Till såna här luncher brukar jag ta lite grejer jag har hemma och skicka in i ugnen. Det händer så mycket bra grejer med mat som grillas ordentligt i ugnen. Det är det här med Maillardreaktionen, dvs den kemiska reaktionen som gör att maten får en brynt färg av hettan och att nya smaker uppstår typ.
Idag var jag sugen på pasta, och då tycker jag något krämigt gör sig bra så jag tar ett par varv med stavmixen i grönsakerna. Det är värt disken tycker jag men om du inte orkar det så serverar du dem som de är. Tipset idag är alltså inte att göra exakt den här rätten utan att använda det du har hemma och grilla det i ugnen. Däremot vill jag starkt rekommendera att piffa upp det med kryddor. Jag använder Harissa, vitlök, oregano och citron som smaksättare idag. Du tar det du har hemma. Kanske tomatpuré, sriracha, sambal oelek, timjan, persilja, basilika, kummin…
Du behöver det här till 1 portion:
- Pasta av något slag eller potatis, bulgur, quinoa, matvete…
- 1 morot (eller zucchini, aubergine…)
- 1/2 gul lök (eller purjo, rödlök, schalottenlök…)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 röd paprika (eller ayvar relish och liknande)
- 1/2 tsk harissa
- 1/2 citron
- 3 kvistar oregano eller en 1/2 tsk torkad
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och täck botten i en liten ugnsform med bakplåtspapper (om du vill slippa disk vill säga)
Dela grönsakerna (och potatis om du valde det) i lika stora bitar. (Ju större bitar, desto längre tillagningstid) Ringla över lite olja och harissa, salta och peppra och ställ in ugnen.
Låt grönsakerna gå ca 25- 30 min ugnen. Paprikan och löken vill man få ordentligt med färg på.
Sätt på pastavattnet och koka pastan under tiden.
När grönsakerna är klara, pressar du ur citronen över dem och blandar dem med din pasta direkt eller gör som jag och kör ett par varv med mixerstaven. Vitlöksklyftan vill du dock mosa med en kniv så att du får vitlök i hela din rätt.
Smaka av med salt och peppar, toppa med lite olivolja och om du vill så river du lite parmesan, feta, eller annan ost över.
Lämna ett svar