Häromkvällen jobbade jag sent och familjen fick tömma kylskåpet på leftovers. Framåt 21-tiden var jag så hungrig att jag valde mellan att stupa i säng eller fixa en supersnabb middag. Såklart valde jag middag och jag uppskattar att det tog exakt 8 minuter att svänga ihop så jag tänker att det här är precis vad en hemmalunchare behöver en körig dag. Mina trotjänare svartkål, krutonger, ägg, nötter och parmesan gjorde i vanlig ordning jobbet. Jag väljer att pochera äggen för det blir så galet gott när äggulan rinner ut över krutongerna och kålen och blandar sig med parmesanosten. Om du tror att det är svårt, så tänk om. Det är mycket jobbigare och mer tidskrävande att koka och skala ett ägg.
Du behöver det här:
- 4-5 blad svartkål
- 1-2 ägg
- En halv näve valnötter, hasselnötter eller mandel
- En halv näve brödkrutonger
- Parmesanost (eller vilken annan ost som helst)
- Olivolja, salt och peppar (har jag sagt att jag alltid föredrar flingsalt)
- 1 krm vinäger eller ättika (gör att vitan blir lite fastare men är inte nödvändigt)
Gör så här:
Koka upp ca 1,5 l vatten och vinägern i en kastrull.
Skär bort stjälken i mitten av svartkålen och dela den i ca 4 cm långa bitar. Stek kålen ca 3-4 min i lite olivolja, nötterna och en nypa flingsalt.
Medan kålen steks knäcker du äggen i varsin liten bägare, t.ex. ett glas eller eller decilitermått.
När vattnet kokar sänker du värmen så att det sjuder lätt. Sätt gärna fart på vattnet genom att röra upp en virvel och häll ner äggen ett i taget. (Virveln gör att äggvitan slingrar sig runt gulan) Låt äggen sjuda i 3 minuter.
Medan äggen sjuder lägger du upp kålen och nötterna på tallriken med dina krutonger och river över parmesanosten.
När äggen är klara fiskar du upp dem med en hålslev och lägger på salladen.
Lämna ett svar