Jag inleder det här inlägget med ett tips som jag tycker du ska ta fasta på. Satsa på kål i alla former! Du har säkert märkt att jag lagar mycket kål. Jag gillar att den odlas i Sverige, har lång hållbarhet, är supernyttig, går att variera i oändlighet, och snygg dessutom. När jag köper ett kålhuvud så brukar jag strimla mer än jag behöver till en måltid. Det är så smidigt att ha en påse strimlad kål i kylen eller frysen. Kål passar jättebra att woka, eller ha i Fried Rice, Pad Thai, Curry, alla sorters nudelrätter, sallader osv. Idag hade jag turen att ha både kål och picklade senapsfrön, och en halv bit Paneer i kylen. Paneer är en ost som ofta används i indiska rätter. Den har inte så mycket smak i sig men blir god och krispig att steka och kan smaksättas med i stort sett vilken krydda som helst. Halloumi eller Tofu går lika bra om du har det hemma.
Picklade senapsfrön vill jag verkligen rekommendera. De poppar så mysigt i munnen och har en pepprig och sötsyrlig smak samtidigt. Pickla själv och ha en burk i kylen. Gissar att den har oändlig hållbarhet men så länge räcker den aldrig i min kyl. Det kommer den inte göra i din heller för när du börjat är det svårt att hitta rätter som det inte passar till. Framförallt smörgåsar och sallader blir lite mer intressanta.
Du behöver det här till 1 portion:
- 2-3 dl finstrimlad rödkål (eller varför inte svart-, grön-, vit-, eller blommig kål)
- En halv bit Paneer eller Halloumi, alternativt Tofu
- 1 nypa timjan eller annan ört att steka osten i
- 1,5 msk picklade senapsfrön
- Olivolja, salt och peppar
Gör så här:
Strimla kålen och lägg i en skål. Ringla över olivolja, salta och peppra.
Tärna osten och hetta upp en stekpanna med lite olivolja. Stek osten med lite salt, peppar och timjan tills den fått färg och lite krispiga kanter.
Toppa kålen med Paneer och picklade senapsfrön.
Lämna ett svar