Först vill jag be om ursäkt för att förra veckans Fredagsunn uteblev. Vet ni vad mitt “unn” blev? Jo, att sitta ner! Det var ett par såna dagar förra veckan och då har man sänkt ribban för unnet. Men allt var av en bra anledning. För varannan fredag lagar jag ju lunch på Boo Gårdsbageri och det är bland det bästa jag vet just nu. Fredagens sallad i bageriet blev en enkel men mättande liten historia som jag tänkte dela med mig av här. Det är nämligen en sån där typiskt bra lunch där man kan plocka ihop lite av varje. Jag hade bulgur och gör jag bulgur så gör jag alltid extra. Det är perfekt att ha kylen att både äta kall och värma upp. Låt dig inte avskräckas att rotfrukterna ska rostas i ugnen. Det tar exakt 2 minuter att preppa dem och medan de rostar i ugnen betar du av en punkt till på din att-göra-lista.
Du behöver det här:
- Bulgur ca 1 dl/pers
- En näve gröna blad, t ex. Ruccola, bladspenat eller mangold. Eller varför inte alla sorter.
- Palsternacka, morötter, rödbeta. En av varje räcker.
- En nypa hel kummin att rosta rotfrukterna med
- Hummus (Recept här, eller så har du köpt en färdig)
- Tahinisås ( Inte nödvändigt. Ersätt med olivolja och pressad citronjuice om du föredrar det)
- Olivolja, salt peppar och, om du har, Sumak
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär rotfrukterna i ganska tunna klyftor (du behöver inte skala dem) och lägg på en plåt med lite olja och salt och kummin. Rosta dem i ugnen tills de fått färg och är mjuka rakt igenom. Ca 20-25 min.
Under tiden kokar du bulgur enligt intruktionerna på förpackningen och låter den svalna tills rotfrukterna är klara.
Det här här du betar av en punkt på din att-göra-lista…
När allt är färdiglagat, lassar du upp en rejäl klick hummus tillsammans med rotisarna, de gröna bladen och bulgurn. Salta, peppra och toppa med lite olivolja och citron.
Lämna ett svar