Jag har alltid nudlar i olika former hemma. Soba-, Udon-, Äg- ris-, gla—, vermicelli-, snabbnudlar osv. Det senaste jag har provat är japanska ramennudlar som är färdigkokade och vakuumförpackade. De är m a o klara på 1 minut. Jag skulle kunna äta de här med bara ägget och chilisåsen men grönsaker är alltid bra och här tar man helt enkelt de man har. I mitt fall rödlök, zucchini, rödkål och lite kimchi. Ägget fungerar som sås här och rundar av den heta chilin.
Du behöver det här:
- Valfri sort nudlar
- Valfri sort av lök, t.ex. Rödlök, gul lök, salladslök, purjolök…
- 1/3 zucchini tunt hyvlad på längden
- Valfri sort kål. ALLT funkar
- Chili sås. Jag hade den här. Men allt funkar t.ex Sriracha, sweat chili….
- 1 msk Kimchi om du har.
- Några droppar Japansk soja och ev sesamolja för smaksättning
Gör så här:
Koka upp vatten till nudlarna.
Under tiden, strimla lök, kål och zucchinin fint (jag använder mandonlinen till allt) och lägg i en stekpanna med lite neutral olja. Salta lätt och stek tills allt är mjukt och löken genomskinlig. Smaksätt med lite soja för att få lite sälta.
Koka nudlarna och när de är klara lyfter du över dem i grönsaksmixen och sparar vattnet för att pochera ägget i.
Tillsätt några droppar ättika i nudelvattnet och skapa en virvel med en sked. Knäck ner ägget i virveln och vitan kommer att omsluta gulan fin. Om inte så spelar det ingen roll. Det är ju ingen snygglunch det här.
Låt ägget sjuda i 3 minuter. Under tiden lägger du upp nudel- och grönsaksmixen i en skål.
När ägget är klart fiskar du upp det med en hålslev och lägger över nudlarna.
Toppa med lite chiliolja och smaksätt ev med soja, sesamolja, eller om du har, rostade sesamfrön. Dela ägget så att gulan rinner ut över nudlarna och du kommer få en alldeles underbar krämig lunch med sting.
Lämna ett svar